JATO: Pád predaja áut pokračuje. Golf sa však vrátil na výslnie

Vo februári sa v Európe predalo najmenej áut za posledných 40 rokov! Zato elektromobily excelovali.

06.04.2022 06:00
debata (2)
Predaj áut sa vo februári zrútil do roka 1982.... Foto: Hyundai
ADAC - ecotest elektromobilov Predaj áut sa vo februári zrútil do roka 1982. No darilo sa aspoň elektromobilom.

Automobilky nemajú čo oslavovať. Vlaňajšie predaje áut sa prepadli kvôli kovidu a čipovej kríze až do roka 1985. A ani rok 2022 nezačal dobre. Prvý mesiac v roku bolo zaregistrovaných najmenej áut za posledné tri desaťročia. To je ale nič oproti februáru. Medziročne padli registrácie o 5,4 % na 794 576 kusov, čo je najhorší február od roku 1982. V porovnaní s februárom 2020 došlo dokonca k poklesu až 25 %. Svoj podiel na tom už stihla mať aj vojna na Ukrajine, ktorá len a len umocnila problémy v dodávateľských reťazcoch, najmä nedostatkom káblových zväzkov. Viaceré automobilky museli zastaviť výrobné linky, čím sa oneskorili dodávky zákazníkom.

Golf sa vracia na trón

Z pohľadu rebríčka najpredávanejších áut bol ale február v celku štandardný. Januárová anomália, keď bola najpredávanejším autom v 26 sledovaných krajinách Európy Dacia Sandero, sa nezopakovala. Na trón sa po čase opäť vrátil VW Golf s viac ako 15 000 registrá­ciami. Stále je to ale o šesť percent menej v porovnaní s februárom 2021. Sandero bolo tretie za druhým Peugeotom 208. Do prvej päťky sa ešte zmestili tradiční hráči ako Citroën C3 a Peugeot 2008. Opäť ale so stratou. V prvej desiatke si dokázali medziročne polepšiť len Peugeot 3008 a Hyundai Tucson.

Najpredávanejším autom Európy bol vo februári... Foto: Volkswagen
VW Golf GTE - 2020 Najpredávanejším autom Európy bol vo februári opäť VW Golf. Januárového kráľa, Daciu Sandero, vytlačil až na tretiu priečku.
VW Golf GTI - 2020
Peugeot e-208 - 2019
+6Dacia Logan/Sandero - 2017

Dobre sa však darilo aj iným autám mimo TOP 10, ktoré zaznamenali silné prírastky. Dobrým príkladom je Toyota Yaris Cross, Tesla Model 3, Mini Cooper, Opel Mokka, Hyundai Kona, Kia Sportage, Tesla Model Y a tiež Citroën C4. A husársky kúsok sa podaril napríklad Hyundaiu Ioniq 5, ktorý predstihol elektrický VW ID.4 aj Škodu Enyaq iV. Volkswagen zaregistroval viac ako 3 000 kusov modelu Taigo a Kia viac ako 2 000 kusov modelu EV6.

V hmle žiarili elektromobily

Z odbytovej krízy však vyšli bez škrabancov elektromobily a plug-in hybridy. Vo februári si batériové elektromobily odhryzli až 20 % podiel, pritom v roku 2021 to bolo 13 a rok predtým len 6 %. Čisté elektromobily mali tak na predaji ekologických áut do zásuvky, kde patria aj plug-in hybridy, podiel až 56 % . Predalo sa ich 87 400, o 77 % viac. Naopak, objem plug-in hybridov (PHEV) vzrástol len o šesť percent, na 67 400 kusov. Za rastúcou popularitou áut do zásuvky stoja masívne stimuly, či už priame dotácie na nákup, alebo znížené dane. A veľa zohrala aj rastúca ponuka nových elektrických modelov, najmä v triede SUV. Bez nich by asi elektromobily v čase krízy až tak neexcelovali.

Tesla nedala dýchať elektrickým konkurentom.... Foto: Tesla
Tesla Y - 2020 Tesla nedala dýchať elektrickým konkurentom. Modely 3 a Y sa umiestnili na zlatej a striebornej priečke.
Tesla Model 3 - 2017
Tesla Y - 2020
+6Kia e-Niro - 2019

Veď každý druhý elektromobil predaný vo februári bol práve športovo-úžitkovým modelom. Vietor do plachiet im fúkal stále rastúci záujem o SUV, tie totiž mali bez ohľadu na druh pohonu podiel na celkových registráciách až 49 %. Kráľom medzi elektromobilmi sa stala Tesla s 18,1% podielom na trhu pred koncernom Volkswagen, ktorý dosiahol medzi elektromobilmi podiel 17,6 % naprieč všetkými značkami. Samotný VW však v elektromobiloch predstihli Hyundai aj Kia, ktoré obsadili druhé a tretie miesto v rebríčku podľa značiek.

Tesla nemá súpera

Tesla excelovala hneď vďaka dvom modelom v TOP 10 medzi elektromobilmi. Tesla 3 obsadila zlatú a Y striebornú pozíciu. Trojka bola najpopulárnejším elektromobilom v Španielsku, vo Francúzsku a v Nemecku, zatiaľ čo Model Y viedol elektrickú „hitparádu“ v Rakúsku, Belgicku, Švajčiarsku, Dánsku a v Spojenom kráľovstve. JATO očakáva, že v marci by mohla Tesla dosiahnuť v Európe rekordné čísla. Navyše už spustila svoju Gigafactory v Berlíne. Medzi čistými elektromobilmi sa darilo aj Fiatu New 500, Kii e-Niro a Hyundaiu Ioniq 5. Víťazmi v triede plug-in hybridov sa zas stali Peugeot 3008, Ford Kuga a BMW radu 3.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #VW #Tesla #predaj áut #VW Golf #Tesla 3 #JATO
Články podľa značiek