DeLorean: Skrachovaná legenda sa vracia. Bude plne elektrická

Príbeh slávneho filmového DeLoreanu DMC-12 zo snímky Back to the Future bol v skutočnosti totálnym fiaskom. Napriek tomu, že od bankrotu ubehlo 40 rokov, dnes sa opäť chystá na svetlo sveta. Ako inak, novinku budú poháňať batérie.

06.04.2022 18:00
debata (1)
Elektrifikácia praje reinkarnácii legiend.... Foto: DeLorean
DeLorean Elektrifikácia praje reinkarnácii legiend. Pokúsi sa o to aj DeLorean s novodobým DMC-12. Zachová si krídlové dvere aj zadné „žalúzie“.

Spoločnosť DMC preslávilo len jedno jediné auto. Bol ním DeLorean DMC-12. Jeho príbeh odštartoval ambiciózny John DeLorean, ktorý sa v sedemdesiatych rokoch vyšvihol až na samý vrchol najväčšieho automobilového koncernu GM. Napriek tomu sa rozhodol odísť a založiť vlastnú automobilku. To bolo naozaj odvážne. DeLorean sa zdal byť spočiatku vizionárom, ktorého by sme mohli dnes prirovnať k Stevovi Jobsovi alebo Elonovi Muskovi. No rôzne okolnosti viedli k tomu, že nakoniec spoločnosť vyrábala DMC-12 len v rokoch 1981 až 1983. Za škandalóznych okolností nakoniec firma zbankrotovala. Vzniklo necelých 9 000 exemplárov.

DeLorean DMC-12 - dva nájdené exempláre Čítajte viac Dva vzácne DeLoreany mieria do aukcie. 40 rokov stáli v garáži

Po projekte ostali stovky nezamestnaných vo fabrike v Írsku, kde sa DMC-12 vyrábalo, množstvo sklamaných zákazníkov, pretože toto auto malo veľké problémy s kvalitou, aj obrovské pohľadávky britskej vlády, ktorá do projektu spolu s investormi naliala milióny libier. Napriek tomu sa DMC-12 podarilo presláviť na celom svete. Moderné kupé z nehrdzavejúcej ocele s krídlovými dverami, ktoré navrhol sám veľký Giorgetto Giugiaro (Italdesign), si totiž zahralo v slávnej snímke Návrat do budúcnosti z roku 1985 od Roberta Zemeckisiho. A teraz, desiatky rokov po krachu, sa táto legenda s temnou minulosťou opäť hlási o slovo.

Takto vyzeral originálny DeLorean DMC-12 v... Foto: DeLorean
DeLorean DMC-12 Takto vyzeral originálny DeLorean DMC-12 v časoch najväčšej slávy.

DeLorean chystá veľký comeback a opäť v spolupráci s Italdesignom. Premiéra má prebehnúť 18. augusta na prestížnej prehliadke Pebble Beach Concours d’Elegance v Kalifornii. Prvou ochutnávkou novinky, ktorú v minulosti sprevádzali obrie škandály, je snímka zadnej časti, presnejšie zadných svetiel. Veľa z nej zatiaľ však nevidieť. Tradíciu majú reprezentovať krídlové dvere aj žalúzie na zadnom okne. Pod kapotou sa však už neobjaví spaľovací motor. Reinkarnovaný DeLorean totiž presedlá výlučne na elektrický pohon.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #DeLorean #DeLorean DMC-12
Články podľa značiek