Sankcie fungujú! Predaj áut v Rusku kolabuje, ich ceny ‘brutálne‘ vzrástli

Ceny áut stúpli v Rusku za mesiac o 40 %, showroomy "zívajú prázdnotou". Obyčajní ľudia šetria na horšie časy.

07.04.2022 16:00
Lada Vesta Foto:
Rusi by autá aj kupovali, len nemajú aké a za čo...
debata (28)

Predaj ruských áut v marci dramaticky klesol, keďže sankcie uvalené na Rusko za inváziu na Ukrajinu otriasli rubľom a mnohé svetové automobilky sa navyše pripojili k bojkotu krajiny, takže autá v Rusku prestali predávať aj vyrábať. A zásoby v autosalónoch dochádzajú.

Podľa Svetlany Vinogradovej, výkonnej riaditeľky jednej z najväčších ruských obchodných sietí s názvom Rolf, zahŕňajúcej showroomy viac než desiatky najrozličnejších značiek napríklad Audi, BMW, Hyundai, Kia, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Renault, Škoda, Toyota, Volkswagen a ďalších klesol v ich sieti predaj nových vozidiel v marci v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 60 percent.

VW Group - výrobný závod  Kaluga Čítajte viac Kaluga: Ruská pýcha automobilového boomu umiera. Sankcie sú zdrvujúce

Predpovedá, že dopyt v tomto roku klesne o polovicu na úroveň porovnateľnú so Španielskom, ktoré má len jednu tretinu obyvateľov Ruska. To je v súlade aj s oficiálnymi údajmi, podľa ktorých sa ruský trh v marci prepadol o 63 percent a ceny vozidiel vzrástli približne o 40 percent.

Kolaps v predaji áut súvisí nielen s pádom rubľa, ale aj s tým, že spotrebitelia šetria a kupujú len základné veci, keďže sa pripravujú na dlhšiu recesiu spôsobenú vojnou. Keďže kupujúci čelia vyšším cenám a menšiemu počtu možností, vláda sa snaží stimulovať domácu výrobu.

Lada Niva - 2020 Čítajte viac AvtoVaz: Lada už zháňa komponenty z východu

Chýbajúce dovážané autá z Európy a Japonska môžu byť nahradené čínskymi a indickými modelmi, tvrdí Anton Šaparin, viceprezident Národnej automobilovej únie, ktorá sa snaží zastaviť pád trhu a stimulovať domácu výrobu. „Mnoho ľudí sa spolieha, že naši čínski súdruhovia neopustia náš trh,“ doplnil a dodal, že napríklad ceny automobilov Haval od Great Wall Motor montovaných v Rusku od invázie vzrástli o 50 percent. „Samozrejme, že náš trh neopustia, budú nás „dojiť“ do posledného rubľa,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku #predaj áut v Rusku #pád rubľa
Články podľa značiek