S Felicity Ace sa potopili skutočné poklady. Aj desiatky Porsche z Bratislavy

Táto loď by asi musela prevážať diamanty aby boli škody väčšie ako súčasné. Spolu s Felicity Ace totiž dosadli na dno oceána skutočné automobilové poklady značiek Bentley, Lamborghini, Porsche či Audi. Stovky z nich pochádzali z bratislavského závodu VW.

08.04.2022 18:00
Felicity Ace Foto:
Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne luxusnými autami. (02/2022).
debata (3)

Len pred dvoma mesiacmi zachvátil nákladná loď Felicity Ace požiar uprostred Atlantického oceánu, keď prepravovala do zámoria európske autá v hodnote niekoľkých stoviek miliónov dolárov. A veľká väčšina z nich patrila k luxusným, pár z nich má hodnotu rátanú v stovkách tisíc eur. Viac sme o jej požiari písali v tomto článku:

Felicity Ace Čítajte viac Na požiarom zničenej lodi bez posádky sú stovky áut Porsche, Bentley a Audi

Oheň napokon zničil každé jedno auto na palube, vrátane 15 kusov Lamborghini Aventador, patriacich k posledným vyrobeným. Lamborghini však spravilo silné gesto a vyhlásilo, že obnoví výrobu modelu Aventador Ultimae tak, aby sa dostali k nešťastníkom, ktorí o ne pri požiari prišli. Začalo sa samozrejme rozoberať, čo taký ničivý požiar mohlo spôsobiť a do podozrenia sa dostala len ťažko uhasiteľná batéria elektromobilu.

"Vzhľadom na to, že loď naďalej horí, na palube nie je žiadna posádka a potvrdilo sa podozrenie z požiaru lítia, teraz odhadujeme, že takmer všetky vozidlá sú neopraviteľne poškodené a nebude možné ich na americkom trhu predať. Upozorňujeme, že sú poškodené požiarom, dymom, sladkou a slanou vodou… a potvrdil sa aj požiar lítiových batérií,“ konštatuje sa v správe spoločnosti Anderson Economic Group. Elektromobily na palube horeli, no či požiar spôsobili, nie je zatiaľ jasné. Viac na túto tému píšeme tu:

Felicity Ace Čítajte viac Pri požiari Felicity Ace zhorelo vyše tisíc Porsche. Zavinil ho elektromobil?

Keď to po niekoľkých dňoch vyzeralo tak, že loď sa podarilo uhasiť a stabilizovať a začali sa záchranné práce, prišiel šok. Felicity Ace sa potopila približne 350 kilometrov od pobrežia portugalských Azorských ostrovov. Osudnou sa jej stala búrka, sprevádzaná veľkými vlnami. Podľa dostupných informácií od spoločnosti prevádzkujúcej loď sa počas búrky naklonila o 45 stupňov nabok a zaplnila sa vodou.

Joao Mendes Cabecas, riaditeľ najbližšieho prístavu na ostrove Faial, povedal agentúre Reuters, že Felicity Ace plaviaca sa pod panamskou vlajkou sa potopila, keď sa snažili odtiahnuť, dôvodom boli „štrukturálne problémy spôsobené požiarom a rozbúreným morom“. Spresnil, že „akonáhle začali loď ťahať… tá začala naberať vodu. Následne prestala byť stabilná a potopila sa.“ Loď napokon klesla do hĺbky približne tritisíc metrov a všetky autá na jej palube sú ennávratne stratené.

Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...
Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...
+2Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...

Vďaka webu importinfo.com sa na internete objavil zoznam kompletného nákladu Felicity Ace a pokiaľ ide o luxusné autá, ich fanúšikom môže byť naozaj do plaču. Je na ňom napríklad vyše 80 automobilov Lamborghini, vyše 170 áut značky Bentley a niekoľko stoviek automobilov Porsche, z ktorých sa zatiaľ iba časť podarilo stotožniť, tie nájdete v nižšie uvedenom zozname. Okrem iných je na ňom aj vyše sto kusov Porsche Cayenne z Bratislavy a nájdete tam aj jednu staršiu absolútne unikátnu Hondu Prelude SiR z roku 1996 s poradovým číslom 65.

Aj tieto autá spočívajú spolu s loďou Felicity Ace na dne oceánu (nekompletný zoznam):

Audi A5 Cabrio 84
Audi A5 kupé 43
Audi A5 Sportback 147
Audi e-tron 121
Audi etron GT 1
Audi Q2 1
Audi Q3 297
Audi Q3 Sportback 144
Audi TT 7
Audi TT Roadster 1
Bentley Bentayga 77
Bentley Continental GT 38
Bentley Continental GTC 50
Bentley Flying Spur 25
BMW 750i (2007) 1
traktory Fendt 12
Ford Mustang (2015) 1
Honda Prelude (1996) 1
Kia Soul (2014) 1
Lamborghini Aventador 15
Lamborghini Huracana 20
Lamborghini Urus 50
Land Rover Santana (1977) 1
MAN TGM (nákladné auto) 1
Mini Country Man (2019) 1
Nissan Versa Note (2018) 1
Porsche 718 Boxster GTS 4.0 1
Porsche Cayenne (2015) 1
Porsche Cayenne, Macan, Panamera 30
Porsche iné 558
Seat Ateca 3
Volkswagen Caddy 47
Volkswagen Golf 199
Volkswagen ID.4 159
Volkswagen Jetta (2017) 1
Volkswagen Taigo 1
Volkswagen Transporter T6 116
   

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #Porsche #Lamborghini #zhorené auto #Felicity Ace #požiar lode
Články podľa značiek