Šéf Tesly chce kúpiť Twitter. Ponúkol zaň 43 miliárd dolárov

Elon Musk urobil „najlepšiu a definitívnu“ ponuku na kúpu Twitteru a uviedol, že spoločnosť má mimoriadny potenciál a on je tou osobou, ktorá ho odomkne.

19.04.2022 16:00
Saturday Night Live-Elon Musk Foto: ,
Najbohatším človekom na svete je momentálne Elon Musk, ktorého majetok magazín Forbes odhaduje približne na 270 miliárd dolárov.
debata (1)

Šéf Tesly a aktuálne aj najbohatší človek sveta ponúkne 54,20 dolára za akciu v hotovosti, čo predstavuje 54-percentnú navýšenie oproti cene z 28. januára. Celkovo ide o sumu približne 43 miliárd dolárov. Akcie Twitteru bezprostredne po tomto oznámení vzrástli o 11 percent.

Twitter potvrdil, že dostal od Muska nevyžiadaný a nezáväzný návrh, pričom vo vyhlásení uviedol, že jeho predstavenstvo „ho starostlivo preskúma, aby určilo postup, o ktorom bude presvedčené, že je v najlepšom záujme spoločnosti a všetkých akcionárov Twitteru."

Musk túto ponuku zverejnil koncom minulého týždňa v podaní americkej komisii pre cenné papiere a burzy po tom, čo odmietol potenciálne miesto v predstavenstve spoločnosti. Miliardár začiatkom apríla prvýkrát zverejnil aj svoj podiel v Twitteri, ktorý dosahuje približne 9 percent.

Táto ponuka je najnovšou krokom Muska v jeho komplikovanom a pomerne turbulentnom vzťahu k Twitteru. Musk patrí k najsledovanejším „twitterovým“ celebritám, sleduje ho vyše 80 miliónov užívateľov a túto sieť využíva na zverejňovanie rôznych kontroverzných vyhlásení. Sieť často kritizuje a otvorene píše o zmenách, ktoré by rád zaviedol. Twitter mu dokonca ponúkol miesto v správnej rade po zverejnení jeho podielu, čím sa stal de facto najväčším individuálnym akcionárom.

Tesla - výroba Fremont Čítajte viac Tesla: Musk si trúfa na 20 miliónov áut ročne. Analytici sa smejú

Musk to odmietol, okamžite však začal tweetovať o nutných zmenách a neodpustil si ani poznámku o možnej premene centrály Twitteru v San Franciscu na útulok pre bezdomovcov. Širokú pozornosť vyvolal jeho návrh ba zavedenia tlačidla na úpravu tweetov a návrh na udeľovanie automatických overovacích značiek „overeným používateľom s vysokým dosahom“.

Musk je už dlhšie nespokojný s „malým“ vplyvom, ktorý má ako najväčší súkromný investor spoločnosti. Preto by nad ňou chcel prevziať kontrolu, čo si môže dovoliť ako jeden z mála jednotlivcov. , ako jeden z mála jednotlivcov, ktorí si to môžu dovoliť. Trhová hodnota Twitteru je aktuálne približne 37 miliárd dolárov.

V liste predstavenstvu Twitteru Musk uviedol, že je presvedčený že Twitter „nebude prosperovať ani nebude slúžiť [slobode prejavu] vo svojej súčasnej podobe,“ preto sa musí zásadným spôsobom transformovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #Tesla #Elon Musk #prevzatie Twitteru
Články podľa značiek