WCOTY 2022: Svetovým autom roka je Hyundai Ioniq 5! Európsky kráľ obišile naprázdno

Hyundai si naplno vychutnáva tri zlaté medaily z ankety Svetové auto roka 2022 po "neúspechu" v tej európskej. Konečne porazil Kiu. A to na všetkých frontoch. No aj ostatné kategórie ovládla elektrina. Len jeden jediný víťaz tankuje benzín.

20.04.2022 06:00
debata (2)
Tento rok sa niesla anketa World Car of the... Foto: WCOTY/Hyundai
Hyundai Ioniq 5 - WCOTY 2022 Tento rok sa niesla anketa World Car of the Year v znamení elektrifikácie a SUV. Zo šiestich zlatých medailí si odniesol rovnú polovicu Hyundai za svoj elektrický crossover Ioniq 5.

To, že Svetovým autom roka bude elektromobil, sme vedeli už od polovice marca, keď medzinárodná porota zložená zo 102 novinárov z 33 krajín pustila do záverečného kola troch finalistov – Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5 a Kiu EV6. Otázkou ostávalo, kto z nich sa stane automobilovým kráľom planéty na rok 2022. Nakoniec je ním Hyundai Ioniq 5. To muselo Hyundai naozaj potešiť. Najmä preto, že v európskej ankete skončil ich elektrický crossover až na tretej priečke, za Renaultom Mégane E-Tech a víťaznou Kiou EV6. V bratovražednom súboji ju európska porota uprednostnila s tvrdením, že napriek identickej technológii je vyváženejším produktom a má hravejšie jazdné vlastnosti.

Kia EV6 - COTY 2022 Čítajte viac COTY 2022: Európskym autom roka je Kia EV6. Ruské hlasy sa ale nepočítali!

Svetová jury bola však zjavne opačného názoru. A nielen to. Ioniq 5 si odnáša ďalšie zlaté medaily v dvoch podkategóriách. Stal sa zároveň najlepším elektromobilom sveta, keď za sebou nechal 4-dverové kupé Audi e-tron GT a luxusnú elektrickú limuzínu Mercedes-Benz EQS, ako aj autom s najlepším dizajnom, keď porazil opäť Mercedes-Benz EQS a Kiu EV6. Stuttgart a Ingolstadt však neobišli celkom naprázdno, pretože Audi e-tron GT si odnieslo zlato v triede športového auta roka, keď vyradilo klasické BMW M3/M4 a Toyotu GR86 (Subaru BRZ). Aj tu teda bodovala elektrina. Podobne ako v triede Luxusné svetové auto roka, pretože je ním Mercedes-Benz EQS pred BMW iX a Genesisom GV70.

Hyundai Ioniq 5 (2021) Čítajte viac Test: Hyundai Ioniq 5 - elektromobil ako zo sci-fi filmu

Jedinou kategóriou, kde dostal šancu spaľovací motor, bola anketa o najlepšie svetové mestské auto. Týmto titulom sa totiž bude môcť pýšiť Toyota Yaris Cross. Malé mestské SUV nedalo šancu VW Taigun ani Opelu Mokka. Napokon, elektrina vládne tejto súťaži niekoľko posledných rokov. Elektromobil bol víťazom aj v roku 2019, keď triumfoval Jaguar I-Pace a tiež vlani, keď odchádzal s vavrínmi VW ID.4. Výsledky tiež potvrdzujú stále rastúcu popularitu SUV. Tento rok ovládli až štyri zo šiestich kategórií. Otázkou je, či bude kombinácia SUV s elektrickým pohonom rovnako úspešná aj na strane zákazníkov. Batériová technológia ich totiž poriadne predražuje. Preto sú elektrické autá úspešné zväčša len tam, kde sú dotované.

Svetové auto roka

Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5 Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq 5 - 2021 Hyundai Ioniq 5

Svetový elektromobil roka

Hyundai Ioniq 5
Hyundai Ioniq 5 Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq 5 - 2021 Hyundai Ioniq 5

Svetové mestské auto roka

Toyota Yaris Cross

Toyota Yaris Cross Foto: Toyota
Toyota Yaris Cross - 2021 Toyota Yaris Cross

Svetové luxusné auto roka

Mercedes-Benz EQS

Mercedes-Benz EQS Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQS - 2021 Mercedes-Benz EQS

Svetové športové auto roka

Audi e-tron GT

Audi RS e-tron GT Foto: Audi
Audi RS e-tron GT - 2021 Audi RS e-tron GT

Svetová cena za dizajn

Hyundai Ioniq 5
Hyundai Ioniq 5 Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq 5 - 2021 Hyundai Ioniq 5

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Hyundai #Audi #Mercedes-Benz #WCOTY #Audi e-tron GT #Mercedes-Benz EQS #Toyota Yaris Cross #Hyundai Ioniq 5 #WCOTY 2022
Články podľa značiek