Mercedes-Benz EQXX prešiel na jedno nabitie vyše 1 000 km!

Hriešne drahý elektrický koncept EQXX zdolal hranicu 1 000 km bez zastávky na nabíjacej stanici. A to v reálnej premávke. Je však doslova prešpikovaný technológiami, ktoré tak skoro na montážnych linkách neuvidíme. Pritom čosi podobné zvládnu dnešné naftové autá za zlomok ceny. Tie sú však na čiernej listine.

20.04.2022 18:00
debata (2)
Koncept EQXX odštartoval zo Sindelfingenu a do... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQXX - rekordná jazda 2022 Koncept EQXX odštartoval zo Sindelfingenu a do cieľa dorazil vo francúzskom Cassis po 12 hodinách. Za ten čas absolvoval 1 008 km v bežnej premávke bez dobíjania.

Budú raz elektrické autá schopné konkurovať dojazdom tým klasickým, nebodaj dieselovým? Možno áno. Ukázala to rekordná jazda konceptu Mercedes-Benz EQXX, ktorou chcela stuttgartská automobilka demonštrovať potenciál batériových elektromobilov. Jej elektrický „projektil“ totiž zvládol prejsť na jedno nabitie 1 008 km a ešte mu v batériách ostala energia. Ale pozor! Nehovoríme o jazde kdesi na polygóne v ideálnych podmienkach ustálenou rýchlosťou, ale o poriadnej „štreke“ v reálnej premávke a so zapnutou klimatizáciou.

Počas jazdy sa musel koncept vyrovnávať aj so... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQXX - rekordná jazda 2022 Počas jazdy sa musel koncept vyrovnávať aj so zápchami, tak ako každé iné auto.

Pripomeňme, že EQXX je štúdiou, ktorá sa nesnažila ísť cestou veľkej kapacity batérií, ale cestou zníženia odporov. Aj preto má štúdia rekordný koeficient odporu vzduchu Cd 0,17 (!), úzke pneumatiky 185/65 R 20 s extrémne nízkym valivým odporom 4,7 a vďaka nasadeniu kompozitných materiálov v konštrukcii hmotnosť „len“ 1 755 kg. Koncept poháňa elektromotor s výkonom 180 kW, čerpajúci energiu z batérií s kapacitou takmer 100 kWh. Trasa sa začínala v domovskom Sindelfingene a mierila cez Švajčiarsko do Francúzska cez Gotthardský tunel až do Cassis neďaleko Marseille.

Markus Schäfer, Mercedes-Benz, Čítajte viac Lacný elektromobil nemôže zatiaľ nik sľúbiť. Tvrdí šéf vývoja Mercedesu

Teplota sa pohybovala v rozmedzí od troch do 18 stupňov Celzia. EQXX prekonávalo stúpania aj klesania, zápchy či protivietor a podľa dát z palubného počítača nebolo rozhodne brzdou v premávke. Trasu dlhú 1 008 km zvládlo za 12 hodín a dve minúty priemernou rýchlosťou 87,4 km/h, pričom na diaľnici s ním posádka dosahovala rýchlosť 140 km/h. Ani mimo rýchlostných komunikácií nepodliezali jazdci povolený limit. Čarovné je, že po dosiahnutí cieľa ostalo v batériách stále 15 % energie na ďalších približne 140 km jazdy. Veď priemerná spotreba bola iba 8,7 kWh na 100 km.

Po celý čas bolo viečko konektora nabíjania... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQXX - rekordná jazda 2022 Po celý čas bolo viečko konektora nabíjania zapečatené.

Je to nepochybne úctyhodný výkon, aspoň na elektromobily, pretože toto zvládne takmer každý diesel, ale musíme si uvedomiť, že EQXX nie je bežným autom. Jeho akumulátor, ktorý má až o 30 % vyššiu energetickú hustotu ako ten v EQS, účinnosť pohonu 95 %, elektrická architektúra s napätím 900 V, karbónová karoséria, podvozok s dielmi z 3D tlačiarní a množstvo ďalších supertechnológií nie je ešte zrelých do sériovej výroby. Takéto auto by bolo nesmierne drahé. Je však prísľubom, že elektromobily majú šancu dobehnúť parametrami tie súčasné na benzín či naftu. No odpoveď na otázku, ako dlho bude tento súboj ešte trvať, zatiaľ nik nemá.

Rekordná jazda v číslach

Štart Sindelfingen, 5. apríla 2022, 7:00
Príchod Cassis, 5. apríla 2022, 19:02
Prejdená vzdialenosť 1 008 km
Celkový čas cesty/v pohybe 12 hodín a 2 minúty/11 hodín a 32 minút
Priemerná rýchlosť 87,4 km/h
Maximálna rýchlosť na diaľnici 140 km/h
Priemerná spotreba 8,7 kWh/100 km
Úroveň nabitia batérie pri príchode cca 15 %
Zostávajúci dojazd cca 140 km
Mercedes-Benz EQXX - rekordná jazda 2022
Mercedes-Benz EQXX - rekordná jazda 2022
+9Mercedes-Benz EQXX - rekordná jazda 2022

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #Mercedes-Benz #Concept #koncept #Mercedes-Benz EQXX
Články podľa značiek