Šéf BMW: Elektromobily len prehĺbia závislosť na problémových štátoch

Výkonný riaditeľ BMW v New Yorku upozornil, že nedomyslené presadzovanie elektromobility môže Úniu uvrhnúť do existenčnej závislosti na Číne a iných nedemokratických krajinách.

25.04.2022 14:00
BMW - Oliver Zipse Foto:
Šéf BMW Oliver Zipse varuje pred nepremysleným presadzovaním elektromobility.
debata (3)

Takmer v rovnakom čase, ako značka BMW predstavila svoju novú vlajkovú loď – kontroverzné BMW 7 siedmej generácie, ktoré do Európy príde vôbec po prvýkrát najprv v čisto elektrickej verzii, šéf automobilky Oliver Zipse varoval pred „nepremysleným“ sústredením sa výhradne na elektrické autá.

Počas okrúhleho stolu v New Yorku povedal, že automobilky si musia dávať pozor, aby sa nestali príliš závislými od niekoľkých vybraných krajín tým, že sa zamerajú iba na elektrické vozidlá, a dodal, že stále existuje silný trh pre autá so spaľovacím motorom.

Carlos Tavares Čítajte viac ‘Elektromobily sú voľbou politikov, nie priemyslu‘, varuje šéf Stellantisu

„Keď sa pozriete na nastupujúcu technológiu a tlak na príchod elektromobilov, treba byť opatrní, pretože zároveň zvyšujete závislosť od veľmi malého počtu krajín (disponujúcich potrebnými surovinami na ich výrobu, pozn. redakcie),“ povedal Zipse počas okrúhleho stolu v New Yorku a zdôraznil, že napríklad dodávky surovín pre batérie prúdia do zvyšku sveta hlavne z Číny.

Zároveň upozornil na fakt, že drahé elektromobily si ešte dlhý čas veľa ľudí nebude môcť kúpiť a budú jazdiť na starých neekologických autách, ktoré nebudú mať čím nahradiť. Dodal, že ak sa v Európe naozaj prestanú vyrábať spaľovacie autá, veľmi rýchlo uvoľnené miesto na trhu obsadia iní.

Akio Toyoda Čítajte viac Šéf Toyoty varuje Japonsko pred ‘bruselskou elektrickou cestou‘!

Zipse je známy tým, že dlhodobo verejne odmieta úplný zákaz predaja áut so spaľovacími motormi aj s poukazom na to, že na elektromobily tak rýchlo nie je možné prejsť už len kvôli nedostatočnej infraštruktúre a vysokým cenám elektrických áut.

V podstate stručne a výstižne zhrnul argumenty tých, ktorí volajú po pomalšom a premyslenejšom nástupe elektromobilov, ktorým síce patrí budúcnosť, ale veci by sa nemali príliš urýchľovať, pretože v konečnom dôsledku tak môžu spôsobiť viac škôd, než úžitku – samotným automobilkám, európskej ekonomike a v neposlednom rade aj zákazníkom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #elektromobily #elektromobilita #Oliver Zipse
Články podľa značiek