Predaje áut padajú, zisky stúpajú. Tak je kríza alebo nie?

Vlani zasiahla automobilový priemysel okrem pandémie aj čipová kríza. Takže sa napríklad v Európe predalo najmenej áut od roku 1985. Napriek tomu svetové automobilky zvýšili svoje zisky. Vyplýva to zo štúdie poradenskej spoločnosti EY.

25.04.2022 16:00
debata
Napriek menšiemu počtu predaja nových áut... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQS - výroba 2021 Napriek menšiemu počtu predaja nových áut dokázali automobilky dohnať straty vďaka vyšším maržiam. Tie sa vyšplhali na rekordné hodnoty.

Podľa štúdie poradenskej spoločnosti EY sa vlani súhrnný prevádzkový zisk 16 najväčších svetových automobilových koncernov zvýšil o 168 percent na 134 miliárd eur, napísala agentúra DPA. „Celkovo popredné automobilové koncerny v minulom roku zvládali čipovú krízu pozoruhodne dobre. Odbyt síce mnohých podnikom klesol, v oblasti zisku bol však vývoj v niektorých prípadoch vynikajúci,“ uviedol analytik EY Constantin Gall.

VW Passat - výroba Emden Čítajte viac S&P Global: Vojna na Ukrajine môže ‘zmraziť‘ výrobu 25 miliónov áut

Dodal, že automobilkám sa vyplatila stratégia zamerať sa najmä na výrobu drahších vozidiel a obmedziť poskytovanie zliav. „Marže v roku 2021 dosahovali rekordné úrovne,“ upozornil. Dostali sa na čísla, o ktorých automobilky v minulosti mohli len snívať. Vyššie marže tak zahladili aj straty z objemu predaja. Najvyššiu maržu zo sledovaných automobiliek podľa EY dosiahla americká Tesla, tesne za ňou nasledovali nemeckí producenti luxusných vozidiel BMW a Mercedes-Benz.

Dacia Sandero - 2021 Čítajte viac JATO: Predaje áut sa vlani prepadli do roku 1985! Ktorým sa darilo?

Tento rok to nemusí byť inak, i keď do hry vstúpila vojna na Ukrajine, čo znamená koniec aktivít viacerých automobiliek v Rusku. Zároveň pribudli problémy s nedostatkom káblových zväzkov vyrábaných na Ukrajine. „Výrobu ďalej brzdí nedostatok polovodičov a ďalších súčiastok. Enormnú záťaž pre toto odvetvie predstavuje aj vojna na Ukrajine,“ uviedol analytik EY Peter Fuss. Predpovedal tiež, že ceny nových automobilov budú aj tento rok skôr rásť, ako klesať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výroba áut #čipová kríza
Články podľa značiek