Nissan pochoval značku Datsun. Len pred 10 rokmi ju pritom obnovil

Bývalý šéf Nissanu Carlos Ghosn vzkriesil značku Datsun v roku 2013. Tvrdil, že sa stane masovou. Teraz je Datsun mŕtvy a Ghosn na ceste do väzenia.

02.05.2022 12:00
debata
Ešte v roku 2018 sa Datsun Cross stal v... Foto: Datsun
Datsun.jpg.ximg.l 12 h.smart Ešte v roku 2018 sa Datsun Cross stal v Indonézii "mestským autom roku".

Nissan oživil kedysi populárnu značku Datsun v roku 2013. Tá sa mala stať low-costovým výrobcom, ktorý obsadí rozvíjajúce sa trhy a bude predávať ročne rádovo státisíce áut. Ale nestalo sa tak. Aktuálne už možno povedať, že značka Datsun je definitívne mŕtva, jej materská spoločnosť Nissan totiž úplne zastavila globálnu produkciu.

Posledný závod vyrábajúci vozidlá Datsun ukončil ich produkciu, ktorá napokon netrvala ani jednu celú dekádu. Posledným mohykánom bol indický Chennai, spoločný podnik prevádzkovaný Nissanom a jeho francúzskym aliančným partnerom Renault. Ten ukončil v marci výrobu päťdverového subkompaktu Datsun Redi-GO, čím túto kedysi populárnu značku nielen v Indii, ale aj v Južnej Amerike, Indonézii a Rusku definitívne poslal do histórie.

Tento model je vôbec posledným Datsunom, ktorý... Foto: Datsun
datsun Tento model je vôbec posledným Datsunom, ktorý zišiel z výrobných liniek.

Pôvodné zámery predávať ročne státisíce áut sa nikdy nenaplnili, v uplynulom roku predal Datsun len približne 7 000 vozidiel, z toho vyše 4 000 v Indii. India je pre Nissan však stále perspektívnym trhom, presadiť sa tam však chce s vlastnou značkou. Jedným z jeho želiezok v ohni tam má byť Nissan Magnite, ktorý sa v Indii aj vyrába.

Informácie priamo z Nissanu hovoria, že automobilka aktuálne rieši, čo bude so samotnou značkou, ktorá je na svete už od roku 1931. Jednou z možností je jej predaj, druhou to, že automobilka by si ju nechala a oživila by ju opäť na rozvojových trhoch, avšak by pod ňu presunula elektrické autá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Datsun #Carlos Ghosn
Články podľa značiek