Čecha, ktorý v Nemecku išiel rýchlosťou vyše 400 km/h, napokon neobvinia

Český miliardár napokon rýchlosťou 417 km/h, ktorú dosiahol na nemeckej diaľnici, žiadne predpisy podľa nemeckých prokurátorov neporušil.

26.04.2022 20:00
debata
Bugatti Chiron českého miliardára Radima... Foto: YouTube
chiron Bugatti Chiron českého miliardára Radima Passera na nemeckej diaľnici.

O prípade českého miliardára Radima Passera sme na prelome januára a februára tohto roku písali niekoľkokrát. Vtedy si totiž celosvetovú pozornosť získalo ním zverejnené video, v ktorom testoval na diaľnici medzi nemeckými mestami Berlín a Hannover svoje Bugatti Chiron, pričom dosiahol maximálnu rýchlosť 417 kilometrov za hodinu.

Uviedol pritom, že nahrávka vznikla minulý rok na 10-kilometrovom rovnom úseku diaľnice s tromi jazdnými pruhmi, kde bola dobrá viditeľnosť a samozrejme aj neobmedzená rýchlosť. Napriek tomu jeho jazda vyvolala množstvo negatívnych reakcií a opäť rozvírila debatu o opodstatnenosti neobmedzenej rýchlosti na nemeckých diaľniciach.

Vyjadril sa k nemu odmietavo aj nemecký minister vnútra a polícia vyhlásila, že Passera bude stíhať. Nemecké ministerstvo dopravy v oficiálnom vyhlásení uviedlo, že „odmieta akékoľvek správanie v cestnej doprave, ktoré vedie alebo môže viesť k ohrozeniu používateľov cestných komunikácií“.

Dodalo, že aj keď je v niektorých úsekoch neobmedzená rýchlosť, tak vodiči môžu aj tak jazdiť len takou rýchlosťou, pri ktorej si dokážu udržať kontrolu nad vozidlom. Niektorí prokurátori dokonca vyhlásili, že takúto jazdu možno kvalifikovať ako bezohľadnú, pretože v jej čase boli v danom úseku aj iní vodiči a on ich svojím správaním ohrozoval.

Začala ho vyšetrovať aj nemecká polícia. Dôvodom bolo, že ho podozrievali z účasti na nelegálnych cestných pretekoch. Podľa nemeckých zákonov sú nelegálne cestné preteky trestné aj v prípade, že sa ich zúčastňuje jediný vodič, „ak ide rýchlosťou, ktorá je v hrubom rozpore s cestnými predpismi, a bezohľadne, aby dosiahol čo najvyššiu rýchlosť“.

Po troch mesiacoch od tejto aféry je však všetko inak. Nemecká prokuratúra sa rozhodla, že českého miliardára Radima Passera napokon z ničoho neobviní, informovala o tom nemecká agentúra dpa. Prokurátori v meste Stendal po preskúmaní záberov tohto „kaskadérskeho kúsku“ totiž dospeli k záveru, že Passer žiadne nemecké zákony a ani cestné pravidlá neporušil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecké diaľnice #Bugatti Chiron #neobmedzená rýchlosť #Radim Passer
Články podľa značiek