K nehodám bez zranenia už nebude treba volať políciu. Bez ohľadu na výšku škody

Ak pri kolízii áut nepríde k zraneniu a všetci účastníci s tým budú súhlasiť, bude ju možné riešiť bez ohľadu na výšku škody len ako škodovú udalosť. Políciu nebude potrebné volať.

29.04.2022 20:00
nehoda ľudia autá Foto:
PO novom bude platiť, že ak pri nehode nebude nikto zranený, pôjde len o škodovú udalosť. Bez ohľadu na výšku škody.
debata (14)

Udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej dôjde len k hmotnej škode v akejkoľvek výške na niektorom zo zúčastnených vozidiel vrátane prepravovaných vecí alebo na inom majetku sa nebude považovať za dopravnú nehodu, ale len za škodovú udalosť (za splnenia všetkých ostatných podmienok, ktoré zákon o cestnej premávke predpokladá pre vznik škodovej udalosti).

To je hlavný zámer poslaneckej novely zákona č. 8/2009 o cestnej premávke, ktorú na rokovanie vlády predložil minister vnútra Roman Mikulec, vláda ju schválila a je predpoklad, že parlamentom práve v tomto čase tiež prejde bez zásadnejších pripomienok. Účinnosť tejto zmeny sa navrhuje od júna 2022.

To umožní riešiť celú udalosť cestou náhrady škody prostredníctvom poisťovne, a to aj bez prítomnosti policajta na mieste udalosti. Táto zmena by mala pomôcť odstrániť zbytočné blokovanie a obmedzovanie plynulosti premávky až do príchodu policajta na miesto udalosti.

policia meranie rachlosti radar Čítajte viac Novela cestného zákona: Vyššie pokuty a s ‘béčkom‘ aj za volant 4-tonového auta

V prípade, ak by niektorý z účastníkov takejto škodovej udalosti trval na príchode policajta na miesto udalosti a policajt zistí, že sú splnené všetky zákonné podmienky pre škodovú udalosť, nebude potrebná rozsiahla dokumentácia danej udalosti ako dopravnej nehody, čím sa takisto podstatne zníži zbytočné blokovanie a obmedzovanie plynulosti cestnej premávky

Obdobnú úpravu možno nájsť aj v okolitých štátoch – napr. v Maďarsku klasifikácia dopravnej nehody závisí od miery ublíženia na zdraví spôsobenej vinníkom nehody, bez ohľadu na stupeň materiálnej škody; v Rakúsku sa zase povinnosť oznámiť dopravnú nehodu na najbližšej policajnej stanici, pri ktorej bola spôsobená len hmotná škoda, nevzťahuje na jej účastníkov, ktorí si navzájom preukázali svoje mená a adresy.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #nehody #nehoda #cestný zákon #novela cestného zákona #škodová udalosť
Články podľa značiek