V Žiline testujú mobilnú nabíjačku. Dovezú ju priamo k vám

Nabíjačka Nimbee vraj dokáže za 45 minút zvýšiť dojazd elektromobilu v priemere o 240 kilometrov. Aktuálne funguje v pilotnom testovacom režime.

02.05.2022 20:00
nimbee mobilna nabijacka Foto:
Mobilná nabíjačka Nimbee je českým projektom.
debata (2)

Od utorka (3. 5.) začne v Žiline dvojmesačné bezplatné testovanie mobilnej nabíjacej jednotky. „Bude ju obsluhovať dvojčlenná posádka. Nabitú jednotku privezie na prívesnom vozíku na miesto určené majiteľom,“ vysvetlila Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing univerzity v Žiline (UNIZA), ktorá testovanie zastrešuje.

Testovanie sa uskutoční v rámci projektu Urban Mobile Charging (UMC), ktorý je spolufinancovaný iniciatívou EIT Urban Mobility Európskeho inštitútu pre inovácie a technológie (EIT). „Cieľom projektu UMC je otestovať mobilnú nabíjaciu jednotku pre elektrické vozidlá s názvom Nimbee. Ich užívatelia si tak budú môcť objednať dobíjanie kedykoľvek a prakticky kdekoľvek. Je to možné vďaka kombinácii mobilnej nabíjacej jednotky s napájaním jednosmerným prúdom, operačného softvéru a mobilnej aplikácie. Do začiatku testovania bude mobilná aplikácia Nimbee dostupná aj v systémoch Android a iOS na Slovensku,“ uviedla Valentovičová.

Nimbee dokáže za 45 minút zvýšiť dojazd... Foto: Nembee.me
nimbee Nimbee dokáže za 45 minút zvýšiť dojazd elektromobilu o 240 kilometrov.

Nabíjačka je naozaj rýchla, podľa dostupných informácií na webe stačí 45 minút na zvýšenie dojazdu v priemere o 240 kilometrov. Celý proces je certifikovaný a bezpečný pre auto, rýchlosť nabíjania je daná použitou inovatívnou technológiou rýchlonabíjania.

„Chcem zbaviť majiteľov elektromobilov závislosti od nabíjacích staníc. Prečo by mal človek jazdiť k nabíjačke, keď môže prísť nabíjačka k nemu? Nimbee je elektromobilita bez problémov,“ vysvetlil generálny riaditeľ spoločnosti Nimble Energy a autor myšlienky NimBee Jan Šamal.

Službu postupne otestujú v troch mestách v Európe. Každá z troch testovacích aktivít sa uskutoční v rôznej fáze projektu a bude mať iný účel. Druhá sa uskutoční v meste Helmond v Holandsku na začiatku roku 2023. Bude zameraná na testovanie nabíjacej jednotky ako statickej samoobslužnej nabíjacej jednotky. Tretia testovacia aktivita je naplánovaná na koniec roka 2023 v nemeckom Braunschweigu. Tam sa budú testovať riešenia pre autonómny pohyb nabíjacej jednotky v parkovacom dome.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #UNIZA #nabíjanie elektromobilov #Nimbee #mobilná nabíjačka
Články podľa značiek