Nokian: Fíni v Rusku ďalej vyrábajú. Aj napriek protestom

Vedenie Nokianu tvrdí, že len pokiaľ má závod pod svojou kontrolou, môže vylúčiť zneužívanie svojich pneumatík vo vojne.

03.05.2022 14:00
Nokian Tyres Foto: ,
Nokian v Rusku ďalej vyrába. Bojí sa zoštátnenia.
debata

Len nedávno sme písali, že Continental aj napriek medzinárodnému tlaku pokračuje vo výrobe pneumatík v Rusku. „Naši zamestnanci a manažéri v Rusku by mohli čeliť vážnym trestnoprávnym následkom, ak by sme prestali uspokojovať miestny dopyt,“ uviedol Continental na vysvetlenie bez toho, aby špecifikoval čomu konkrétne by jeho zamestnanci mohli byť vystavení a či sa už tak naozaj aj stalo. Podľa zdroja oboznámeného so situáciou však ruská prokuratúra niektoré západné spoločnosti varovala, že ich zamestnanci môžu byť zatknutí, ak by firma zastavila výrobu „základných“ produktov.

Z podobného dôvodu aj fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres naďalej pokračuje v prevádzke svojho ruského závodu. A to napriek tlakom vo Fínsku aj zo strany Ukrajiny. Firma však tvrdí, že keď závod opustí, môže tak v skutočnosti podporiť vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Po útoku Ruska na Ukrajinu koncom februára mnohé zahraničné firmy ruský trh opustili, prípadne na ňom svoje aktivity pozastavili. Fínska spoločnosť však ako jedna z mála pokračuje ďalej. Medzitým proti tomuto rozhodnutiu protestovali Fíni pred domovským závodom firmy a nespokojnosť s rozhodnutím Nokian Tyres dala najavo aj veľvyslankyňa Ukrajiny vo Fínsku, ktorá spoločnosť vyzvala, aby svoje aktivity v Rusku ukončila.

Generálny riaditeľ Nokian Tyres Jukka Moisio však v rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že dokiaľ firma udrží kontrolu nad svojim závodom v meste Vsevoložsk, môže zabrániť tomu, aby závod podporoval vojnu na Ukrajine. Rusko totiž pohrozilo, že firmám, ktoré svoje prevádzky zatvoria, majetok skonfiškuje.

Continental - výroba pneumatík v Rusku Čítajte viac Dilema: Continental prekvapivo obnovil výrobu pneumatík v Rusku

„Ak nebudeme pokračovať vo výrobe na rozumnej úrovni, môžu sa objaviť viaceré právne problémy, vrátane diskusií o bankrote,“ povedal Moisio. „Dokiaľ závod kontrolujeme, pneumatiky určite nebudú slúžiť v prospech vojnového konfliktu“. Dodal však, že prakticky denne mávajú krízové porady o rozličných scenároch vývoja v Rusku. „Sme pripravení na všetko,“ povedal Moisio s tým, že nevylučujú ani zoštátnenie závodu.

Sankcie Európskej únie dávajú výrobcovi pneumatík možnosť pokračovať vo vývoze z Ruska do polovice júla, fínska firma však pripustila, že export je zo dňa na deň zložitejší a drahší. „Máme problémy prakticky so všetkými surovinami,“ povedal Moisio.

Od augusta sa už všetky pneumatiky Nokia Tyres budú musieť vyrábať v závodoch firmy vo Fínsku a USA. Tie však nebudú stačiť na udržanie tempa rastu spred vojny na Ukrajine, povedal pre Reuters analytik Joonas Korkiakoski zo spoločnosti Inderes. Firma preto hľadá nové produkčné kapacity vo východnej Európe, čo si však však vyžiada určitý čas, dodal Korkiakoski.

debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku #Nokian
Články podľa značiek