JATO: V marci sa predalo viac áut do zástrčky ako dieslov. Hviezdou je ale aj Sandero

Automobilky nemajú v Európe čo oslavovať. Jedine ak stúpajúci odbyt plug-in hybridov a čistých elektromobilov.

03.05.2022 06:00
debata
V marci padol európsky automobilový trh... Foto: JATO Dynamics
Predaj áut V marci padol európsky automobilový trh medziročne o 19 %, v porovnaní s rokom 2019 je však prepad až 37-percentný.

Po Európskom združení automobilových výrobcov zverejnila štatistiky predaja áut za marec aj agentúra JATO Dynamics, ktorá sleduje registrácie v 27 krajinách. V celkových číslach niet čo oslavovať. V porovnaní s marcom 2021 totiž odbyt áut klesol o 19 %. K zákazníkom ich putovalo len 1 116 419 kusov. Zároveň je to o 37 % menej ako v marci 2019, ktorý bol posledným predpandemickým rokom. Za pokles môže už aj vojna na Ukrajine. Táto krajina bola totiž významným dodávateľom káblových zväzkov. Ich náhly nedostatok spomalil alebo úplne zastavil niektoré výrobné linky, čím sa dodávka nových áut spomalila.

Predaje áut Čítajte viac ACEA: Marcové predaje áut v EÚ boli tragické. Len Dacia školí ostatných!

Jedinou dobrou správou pre automobilky je tak neustále rastúci dopyt po elektrifikovaných modeloch. Plug-in hybridy a čisté elektromobily (PHEV a BEV) zaznamenali 244 801 regis­trácií, čo je viac, ako bolo registrovaných naftových áut s počtom 202 113 kusov. To znamená, že autá do zástrčky sa posilnili o 10 %, kým diesle padli až o 39 %. „S podporou nových ponúk, stimulov a kratších čakacích lehôt v porovnaní s vozidlami so spaľovacím motorom je pre spotrebiteľov jednoduchšie naskočiť na boom elektrických vozidiel,“ povedal Felipe Munoz, analytik JATO Dynamics. Najviditeľnejšie to bolo vo Švajčiarsku, Veľkej Británii, Francúzsku, Belgicku, Nórsku, Švédsku, Holandsku a Dánsku.

Tesla 3 sa stala v marci nielen... Foto: Tesla
Tesla 3 Tesla 3 sa stala v marci nielen najpredávanejším elektromobilom Európy, ale najpredávanejším modelom bez rozdielu druhu pohonu. A k tomu si môže americký výrobca pripísať aj tretiu priečku s Teslou Y.

Čisté elektromobily tvorili pritom v marci takmer 62 % všetkých registrácií vozidiel s nízkymi emisiami. Ich podiel vzrástol o 46 %, kým plug-in hybridy zaznamenali v priebehu mesiaca pokles o 22 % s 93 100 zare­gistrovanými kusmi. Felipe Munoz za tým vidí menšie dotácie smerované k plug-in hybridom, čím sa stávajú pre zákazníkov menej atraktívne. Zároveň tým ale priznáva, že bez stimulov by elektromobily nemali taký rýchly rast. Kráľom elektromobilov sa stala Tesla 3 s 23 013 re­gistráciami pred Teslou Y a elektrickým Fiatom New 500. A nielen to, Tesla 3 bola marcovým bestsellerom aj v štatistike bez rozdielu pohonu!

Najpredávanejšie modely v marci

Prvý stĺpec predstavuje poradie modelov bez... Foto: JATO
JATO Dynamics - predaj áut marec 2022 Prvý stĺpec predstavuje poradie modelov bez rozdielu druhu pohonu. Druhý je venovaný plug-in hybridom a tretí najpredávanejším elektromobilom.

Americkému batériovému liftbacku sa podarilo prekonať aj také esá, akými sú Peugeot 208, VW Golf, Citroën C3, Fiat 500, Toyotu Yaris či Opel Corsa. A to ešte Tesla bodovala s SUV Y na tretej priečke. Za týmto nevšedným poradím však stoja ani nie tak rastúce predaje Tesiel, ako pád ostatných modelov spôsobený čipovou krízou. Tak napríklad Peugeot 208 si pohoršil medziročne o 17 %, Golf o neuveriteľných 36 %, Citroën C3 o 22 %, Yaris o 31 % a Corsa o 36 %. Predsa len je tu však jedna výnimka. A tou je Dacia Sandero. Lacný rumunský hatchback si ako jediný z prvej desiatky polepšil – presne o 12 %, čo ho katapultovalo na piatu priečku.

K hrdinom mesiaca môžeme zaradiť aj Daciu... Foto: Dacia
Dacia Sandero - 2021 K hrdinom mesiaca môžeme zaradiť aj Daciu Sandero. Ako jediný model prvej desiatky nezaznamenal stratu. Naopak, lacný rumunský hatchback zvýšil registrácie o 12 %.

Vďaka Tesle 3 a Y zaujala americká značka v celkovom poradí automobiliek v prvom štvrťroku 18. pozíciu za Seatom a pred Nissanom. Americký výrobca patril aj medzi 10 najregistro­vanejších značiek v deviatich európskych krajinách. Medzi marcových hrdinov môžeme však pridať Kiu Sportage, Toyotu Yaris Cross, Opel Mokka, ktoré mali skvelý štart. Mokka si dokonca polepšila dvojnásobne. Cupra Formentor sa zasa stala najpredávanejším európskym plug-in hybridom. Darilo sa aj Renaultu Arkana, Kii XCeed, VW Taigo a BMW X4. Asi neprekvapí, že ide o SUV. Svoje registrácie nečakane zvýšilo aj britsko-čínske MG, najmä vďaka modelu ZS, ktorého sa predalo o 188 % viac.

VW Golf - 2020 Čítajte viac JATO: Pád predaja áut pokračuje. Golf sa však vrátil na výslnie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Tesla #JATO Dynamics #predaj áut #Dacia Sandero #Tesla 3 #registrácie áut
Články podľa značiek