V požičovniach sú elektromobily na vedľajšej koľaji. Nik ich nechce

Kým predaj elektromobilov v Európe rastie, tie z autopožičovní stoja nehybne na parkoviskách. Nie je o ne záujem. Prečo asi?

03.05.2022 16:00
debata (2)
Elektromobilom sa zatiaľ vo svete autopožičovní... Foto: Hertz
Hertz - elektromobily Elektromobilom sa zatiaľ vo svete autopožičovní príliš nedarí. Podiel prenájmov je v porovnaní s klasickými autami prakticky zanedbateľný. Požičovňa Herz pritom nedávno ohlásila objednávku na 65 000 elektromobilov.

Len nedávno sme priniesli správu o bombastickom nákupe 65 000 elektro­mobilov Polestar 2, ktoré má v pláne zaradiť do svojho vozového parku jedna z najväčších autopožičovní planéty – spoločnosť Hertz. Napokon, s elektromobilmi koketovala už v minulosti, keď ohlásila objednávku na 100 000 vozidiel Tesla. Má to ale naozaj dobre premyslené? Elektromobily môžu byť pre ňu výhodné, pretože v mnohých krajinách je ich nákup podporovaný dotáciami, ale zákazníci o požičiavanie elektrických áut záujem nemajú. Vyplýva to z najnovších štatistík rezervačnej platformy Billiger-Mietwagen.

Nextmove - test elektromobilov na diaľnici Čítajte viac Nextmove: Koľko 'žerú' elektromobily na diaľnici? Tesla 3 poráža všetkých

Tá zverejnila, že elektromobily majú na počte celových rezervácií len 0,22 percentný podiel. Za posledných 12 mesiacov si zákazníci prostredníctvom tejto platformy zarezervovali elektrické autá len približne na 2 500 dní. Najviac z nich, až 77 percent pripadá na Španielsko, 10 % na Francúzsko a dve percentá na Nemecko. Prečo je záujem taký mizivý? To asi nie je ťažké uhádnuť. „Zákazníci dávajú prednosť autám so spaľovacími motormi, pretože sa ľahko tankujú. Mnohým dovolenkárom sa jednoducho nechce hľadať nabíjacie stanice a strácať čas nabíjaním,“ vysvetľuje Frieder Bechtel, hovorca Billiger-Mietwagen. A ešte k tomu je prenájom elektromobilu drahší.

polestar2 Čítajte viac Hertz: Ten elektrický Polestar vyzerá fakt dobre. Kúpime ich 65 tisíc!

Elektromobilom nevychádza v ústrety ani samotný turistický priemysel. Podľa vyhľadávača dovolenkových destinácií Holidu, ktorý sprostredkúva 15 miliónov zariadení, ponúka nabíjaciu stanicu iba 0,3 percenta ubytovacích kapacít v Európe. Dokonca to platí aj o elektrických veľmociach, akými sú Holandsko alebo Švédsko. V Göteborgu a Eindhovene majú približne len tri percentá dovolenkových apartmánov nabíjaciu stanicu. Jedno percento ubytovaní na holandskom pobreží má nabíjaciu stanicu v bezprostrednej blízkosti a iba 0,4 percenta pri talianskom jazere Como.

Tesla Model 3 - Požičovňa NextMove Čítajte viac 'Tesla sa rúti do servisného pekla,' tvrdí požičovňa, ktorá zrušila objednávku na 85 áut

Táto sonda do sveta elektromobilov ukazuje pomerne realisticky, aký vzťah majú motoristi k nabíjateľným autám. Oblasť autopožičovní nie je totiž deformovaná dotáciami na ekologické autá a zdaňovaním áut so spaľovacími motormi. Jednoducho, ľudia sa rozhodujú slobodne, či si chcú požičať klasiku, alebo dajú prednosť elektromobilu. Záujem vyčíslený na 0,22 % je veľavravný. A to za situácie, keď ponuka elektromobilov na trhu autopožičovní prudko rastie. Veľa nových hráčov pribudlo napríklad na Malorke, Baleárskych ostrovoch, ale aj v Španielsku, v USA a v Nemecku, kde je viacero firiem poskytujúcich len autá s nulovými emisiami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #autopožičovňa
Články podľa značiek