Dávid proti Goliášovi: Ľahké ukrajinské štvorkolky likvidujú ruské tanky

Ukrajinci začali pridávať na civilné štvorkolky raketomety, najnovšie im ich bez zbraní, no s maskovním dodávajú už aj Lotyši.

05.05.2022 05:00
ATV proti tankom
Ľahké upravené civilné štvorkolky efektívne likvidujú ruské tanky.
debata (117)

Pôvodne si ruskí armádni generáli mysleli, že napadnú Ukrajinu a s množstvom ľudí a techniky ju obsadia behom niekoľkých dní. To sa však nestalo, pretože sa proti nim postavila síce početne oveľa slabšia, ale lepšie vycvičená ukrajinská armáda, ktorú navyše mobilizovalo aj vedomie, že bráni vlastnú krajinu. A pomáhajú jej aj vlastné, alebo z celého sveta dodávané zbrane, vrátane rakiet Stinger na obranu vzdušného priestoru a rakiet Javelin na obranu zeme.

Ukrajinci navyše rýchlo pochopili, že počtom ťažkých zbraní sa Rusom nedokážu vyrovnať. Preto proti nim začali nasadzovať ľahké a rýchle zbrane a zbraňové systémy. Mimoriadne sa im osvedčili najmä vojenské aj civilné upravené terénne štvorkolky a buginy. Tie navyše možno extrémne rýchlo presunúť tam, kde je ich treba a sú v teréne veľmi dobre pohyblivé a rýchle.

Ľahké upravené civilné štvorkolky likvidujú...
Ľahké upravené civilné štvorkolky likvidujú...
+7Ľahké upravené civilné štvorkolky likvidujú...

Nie je to žiaden prekvapivý koncept, špeciálne vojenské buginy sa vyvíjajú prakticky od osemdesiatych rokoch. Presadili sa aj v amerických „púštnych vojnách“, úspešné boli napríklad tzv. FAV (Fast Attack Vehicle), neskôr označované DPV (Desert Patrol Vehicle) od spoločnosti Chenoweth.

Aby sme nehovorili len o Američanoch, ich úpravám sa vo veľkom venujú aj v Izraeli, špeciálne ich pre zbraňové systémy vyvíja napríklad spoločnosť Rafael Advanced Defense Systems. Zaujímavé je skôr to, ako živelne a rýchlo začali Ukrajinci upravovať „domáce“ civilné štvorkolky.

A pre ne im Západ začal dodávať vhodné komponenty. Konkrétne rakety Stinger, Javelin a iné riadené protitankové strely, respektíve strely schopné zasiahnuť aj nízko letiace vzdušné ciele. A jazdcov postupne vybavujú okuliarmi na nočné videnie, GPS lokátormi, ktoré dopĺňa Starlink Elona Muska, zabezpečujúci pripojenie na internet a tak potrebnú bezpečnú komunikáciu a koordináciu.

V Lotyšku zbierajú a upravujú súkromné...
lotys2 V Lotyšku zbierajú a upravujú súkromné štvorkolky pre nasadenie vo vojne na Ukrajine.

Jednou z najčastejších zbraní, ktoré na štvorkolky Ukrajinci domontovávajú je však ich vlastný protitankový raketový systém Stugna-P. Protitanková riadená strela Stugna je určená na streľbu z tanku T-55 alebo protitankového raketometu. Laserom navádzaný systém je schopný ničiť aj nízko sa pohybujúce vzdušné ciele. Má dosah 100 až 4000 metrov a dokáže preniknúť pancierom až do hrúbky 800 milimetrov. Jeho spojenie so štvorkolkami sa aktuálne ukazuje ako najefektívnejšie a vidno ho aj na niektorých fotografiách v galérii. Okrem raketometov sa na buginy umiestňujú aj ťažké guľomety a granátomety.

Aktuálne dodáva Ukrajincom štvorkolky aj Lotyšsko. Len pred pár dňami tam zamierila už tretia dodávka špeciálne upravených štvorkoliek z továrne v Ogresgals Parish, doplnené o stroje, ktoré na tento účel venovali ďalšie spoločnosti a dokonca aj jednotlivci. V tejto krajine sa totiž vytvorila špeciálna zbierka „štvorkolky pre Ukrajinu“ s príznačným sloganom „Tvoja štvorkolka dokáže viac“. Všetky darované štvorkolky Lotyško posiela na Ukrajinu s jedinou podmienkou – musia byť nasadené priamo v boji v prvej línii, nie sú určené napríklad na logistické účely. Aj preto sa už v Lotyšsku upravujú stojanmi na zbrane a nákladnými plošinami a zároveň aj maskovacou farbou.

Len pred pár dňami sa na Ukrajinu vydala už...
lotys Len pred pár dňami sa na Ukrajinu vydala už tretia várka bojových štvorkoliek z Lotyšska.

Ukrajincom by do budúcna určite vo vojne pomohli aj hybridné buginy s pohonom na elektrinu alebo elektrinu a LPG. Tie sú totiž pre rýchle prepadové útoky ideálne, pretože pri nich netreba dlhý dojazd, sú takmer úplne nehlučné, navyše ich motory nevydávajú pri elektrickom pohone dostatok tepla na to, aby ich bolo možné efektívne lokalizovať infračervenými vyhľadávačmi a preventívne ničiť.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #ATV #vojna na Ukrajine #štvorkolky #buginy
Články podľa značiek