Jeremy Clarkson strhal autonómne riadenie. Nechce mať auto, ktoré ho chce zabiť!

Kontroverzný moderátor a novinár Jeremy Clarkson bol vo svojom stĺpčeku v The Sun neľútostný k autám s autopilotom. Tvrdí, že chce radšej šoférovať auto sám, než si obrazne povedané, zaplatiť za smrť.

06.05.2022 16:00
debata (4)
Vtipkár Jeremy Clarkson rozhodne nepatrí medzi... Foto: Youtube
Jeremy Clarkson Vtipkár Jeremy Clarkson rozhodne nepatrí medzi horlivých priaznivcov nových technológií.

Clarksona rozčúlil návrh britskej ministerky dopravy Trudy Harrisonovej, ktorý chce povoliť sledovanie filmov v autonómnych autách počas jazdy, no písanie SMS považuje naďalej za priestupok. „Takže je v poriadku sledovať, ako sa James Bond snaží uškrtiť muža v neovládateľnom vrtuľníku nad preplnenými ulicami Mexica City, alebo ako si Sharon Stone preloží nohy, nie však poslať rýchlu správu – buďte doma o desiatej,“ píše Clarkson. A pýta sa: „Kto píše tieto pravidlá? Deti? Psi? Predpokladám, že ide o štátnych zamestnancov, ktorí pracujú z domu, čo je len iný výraz pre to, ako povedať, že nepracujete vôbec“.

To sa ale Clarkson len rozbieha a útočí na ministerku, ktorá síce študovala odbor „udržateľné komunity“, ale teraz bojuje vo svojom volebnom obvode za otvorenie uhoľnej bane. „Faktom je, že buď si myslíme, že autonómne autá sú úplne bezpečné a v takom prípade si za volantom robme, čo chceme. Alebo si myslíme, že nie sú bezpečné, tak o nich preboha ani neuvažujme,“ píše Clarkson. Spomína osobnú skúsenosť. „Jazdil som na autách s asistenčnými systémami a sú desivé, pretože 95 % času robia to, čo majú, no potom spravia čosi šialené. To nie je problém, ak hovoríme o notebooku alebo telefóne, ale rozhodne to nie je dobré pre auto.“

Skoda Kodiaq - pristátie vrtuľníka Robinson na streche Čítajte viac Škoda sa zahrala na Top Gear. Na streche Kodiaqu nechala pristáť vrtuľník

Podľa Clarksona môže byť aj obyčajný tempomat nočnou morou „Idete sedemdesiatkou po diaľnici, zrazu vidíte blížiace sa nebezpečenstvo a v zlomku sekundy musíte nájsť vypínač alebo brzdový pedál. Poznáte to, máte pocit, že ste práve zrýchlili na Mach 6. Úprimne povedané, radšej si budem to prekliate auto šoférovať sám, nie je to ťažké. A radšej bude mať obyčajné auto, pretože auto bez vodiča, a to je isté, má na palube mozog, ktorý za určitých okolností dostane pokyn, aby vás zabil, “ naráža Clarkson na jeden z etických problémov práce autopilotov.

„Ak má autopilot na výber medzi zrážkou s partiou školákov alebo obrovským dubom, budete si istí, že pôjdete do stromu. A ešte ste si za to zaplatili – za stroj, ktorý má pokyn na ukončenie vášho života,“ vysvetľuje sarkasticky Clarkson. Prekážajú mu aj ďalšie návrhy ministerstva dopravy. Sledovanie filmov má byť totiž povolené len do rýchlosti 60 km/h a len za podmienky ak cestujete v kolóne ďalších autonómnych vozidiel. „To znamená, že všetci budete sedieť v nudných oceľových kapasulách a budete sa trmácať za niekým iným v ďalšej oceľovej kapsule. Prečo teda nepoužiť vlak? Ide to rýchlejšie a ovláda ho strojvodca, ktorý nemá pokyn, aby vás zabil,“ uzatvára stĺpček vtipne Clarkson.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #autonómne riadenie #autopilot #Jeremy Clarkson
Články podľa značiek