Prezidentka ocenila najznámejšieho slovenského automobilového dizajnéra

Z rúk slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej si prestížne ocenenie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy prevzal aj Jozef Kabaň.

09.05.2022 14:00
Jozef Kabaň - ID. Life Concept Foto: ,
Jozef Kabaň - ID. Life Concept
debata

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu udelila štátne vyznamenania 25 osobnostiam spoločenského, kultúrneho a športového života, z toho šesť in memoriam. Ocenenie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy získala aj slovenský automobilový top dizajnér Jozef Kabaň.

Najznámejší slovenský automobilový dizajnér Jozef Kabaň sa narodil 4. januára 1973 v Námestove. Jeho nadanie a nadšenie pre kreslenie áut si všimli už učiteľky na Ľudovej škole umenia v rodnom meste. Po absolvovaní strednej Školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici pokračoval od roku 1991 štúdiom produktového a priemyselného dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Jozef Kabaň - ID. Life Concept Čítajte viac VW ID. Life: Kabaň už úraduje! Koncept lacného elektromobilu išiel do ‘koša‘

Ako študent vysokej školy sa zúčastnil na dizajnérskej súťaži pre značku Škoda, v ktorej získal 2. miesto a možnosť pracovať pre koncern Volkswagen. Stal sa prvým Slovákom, ktorý absolvoval londýnsku Royal College of Art. Koncom deväťdesiatych rokov začal pracovať na vonkajšom dizajne exkluzívneho Bugatti Veyron.

V roku 2003 prešiel do Audi ako asistent dizajnu exteriéru. V roku 2007 postúpil na pozíciu šéfa dizajnu exteriéru v Audi. Bol exteriérovým dizajnérom vozidiel Volkswagen Lupo, SEAT Arosa a už spomínaného Bugatti Veyron. V roku 2008 nastúpil ako šéfdizajnér do automobilky Škoda Auto, kde predstavil novodobý vzhľad modelov Fabia, Octavia, Superb, Yeti, Rapid, Kodiaq, Karoq i Kamiq.

Jozef Kabaň a Domagoj Dukec Čítajte viac Prečo si Kabaň ‘zbalil kufre‘ v Rolls-Royce? Holanďania odhaľujú pozadie

Začiatkom roku 2017 nastúpil prvýkrát do firmy mimo koncernu Volkswagen, na miesto vedúceho dizajnéra v BMW, kde nahradil Karima Habiba. Na jar v roku 2019 prešiel na rovnakú pozíciu do automobilky Rolls-Royce, kde však vydržal len niekoľko mesiacov. Následne na vlastnú žiadosť opustil nielen Rolls-Royce, ale aj celú BMW Group. V januári 2020 sa vrátil do koncernu VW, tentoraz však pracuje pre jeho hlavnú značku, je šéfdizajnérom Volkswagenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Kabaň #Zuzana Čaputová #Rad Ľudovíta Štúra #automobilový dizajnér
Články podľa značiek