VW Amarok: Pikap od ‘Fordu‘ prezrádza viac. Ešte pred premiérou

VW Amarok, vyvíjaný v spolupráci s Fordom, by mala automobilka predstaviť ešte tento rok. Už teraz ale prezrádza zopár dôležitých údajov.

10.05.2022 18:00
debata (2)
Nový Amarok bude sesterským modelom Fordu... Foto: Volkswagen
VW Amarok - testovacie prototypy 2022 Nový Amarok bude sesterským modelom Fordu Ranger. Odlíši sa však maskou, nárazníkmi aj hranatejším tvarom výrezov blatníkov.

O druhej generácii pikapu Amarok už Volkswagen čo-to prezradil. Vieme, že bude technickým príbuzným nového Fordu Ranger, keďže oba koncerny úzko kooperujú, aj to, že identitu značky sa bude snažiť obhájiť výrazne odlišným dizajnom. Napokon, predstavu o ňom sme si mohli spraviť vďaka oficiálnym skiciam exteriéru a interiéru. Teraz však púšťa Volkswagen do sveta ďalšie bližšie informácie, keďže premiéra novinky nie je ďaleko a predprodukčné prototypy brázdia testovacie trate.

VW Amarok - skice 2021 Čítajte viac VW Amarok: Európsky ‘Ranger‘ zvažuje elektrickú verziu. Vraj sa to dá

V porovnaní s prvou generáciou narastie nový Amarok o 96 mm na konečných 5 350. Rázvor náprav sa zasa predĺži na 3 220 mm, teda o 125 mm. Skrátenie previsov zlepší nájazdové uhly. Nosnosť, čo je pre pikap kľúčový parameter, sa zvýši na 1 200 kg, a hmotnosť brzdeného prívesu na 3 500 kg. Pod kapotou sa objavia 4-valcové motory, z toho tri naftové a jeden benzínový. Korunu ale nasadí modelovému radu naftový 6-valec 3,0 TDI. Na výber budú verzie s pohonom zadných kolies aj štvorkolky, vrátane permanentnej.

Nová generácia bude dlhšia o 96 mm a bude mať... Foto: Volkswagen
VW Amarok - testovacie prototypy 2022 Nová generácia bude dlhšia o 96 mm a bude mať vyššiu nosnosť. Utiahne príves s hmotnosťou až 3 500 kg.

VW počíta s pracovnými verziami s dvojdverovou kabínou, ale najprv dorazí na trh v päťmiestnej verzii. Kolesá majú mať priemer až do 21 palcov. So svetom osobných áut spojí Amarok až 30 asistenčných systémov, z toho 20, ktoré predchádzajúca generácia nemala. Novinkou budú aj svetlá Matrix LED. Od sesterského Rangeru sa odlíši špecifickým dizajnom. Amarok dostane úplne odlišnú masku, nový nárazník, kapotu a dokonca aj blatníky s hranatejším profilom.

VW Amarok - skice 2021 Čítajte viac VW Amarok: Bude takto vyzerať ‘prezlečený‘ Ranger?

V kabíne sa zasa objaví palubná doska s virtuálnym prístrojovým panelom a až 12-palcovými infotainmentom. Aspoň v najvyšších verziách. V ponuke bude totiž celkom päť úrovní výbav od základnej Amarok až po luxusné Panamericana a Aventura, orientované buď viac na štýl, alebo na schopnosti mimo asfaltu. Ako vieme už dávnejšie, produkciu zabezpečí závod v juhoafrickej Pretórii. Stará generácia by ešte mala ostať na linkách v Argentíne. V roku 2025 zvažuje VW aj čisto elektrickú verziu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Ford #VW #pikap #Ford Ranger #VW Amarok
Články podľa značiek