Nórom prekážajú už aj elektrické autá. Majú ich nechať doma

Nórsko je krajinou s najväčším podielom elektromobilov na svete. A tiež krajinou s najčistejšou elektrickou energiou. Napriek tomu tamojší minister dopravy zvažuje obmedzenie podpory elektrických áut.

10.05.2022 14:00
debata (1)
Elektromobil má možno nulové emisie v mestskej... Foto: NEC
Nórsko - elektrické autá Elektromobil má možno nulové emisie v mestskej premávke, ale stále je to auto, ktoré zaberá miesto a potrebuje energiu.

Nórsko plánuje zákaz predaja áut na fosílne palivá už v roku 2025. Má na to všetky predpoklady. Je rajom elektromobilov, krajinou s najväčším podielom elektrických áut a tiež krajinou kde takmer 100 % elektrickej energie pochádza z obnoviteľných zdrojov. Elektromobil jazdiaci v Nórsku je teda naozaj čistý. Ale asi nie dosť. Tak ako nás Nórsko fascinovalo, keď sa v ňom, ako v prvej krajine, stal elektromobil najpredávanejším autom na trhu, alebo v čase, keď elektrické autá prvýkrát prevalcovali v predajoch tie konvenčné, prekvapuje aj teraz. Nórska vláda totiž zvažuje, že by obmedzila podporu elektrických áut a ľudí zároveň vyzýva, aby používali verejnú dopravu, bicykle alebo chodili pešo.

Xpeng P5 - 2021 Čítajte viac XPeng: Čínska ‘elektromobilka‘ berie Európu útokom. Vstupuje na tretí trh

Podľa ministra dopravy Jona-Ivara Nygarda sú aj elektromobily stále len autá, ktoré zaberajú miesto na cestách, majú výrobné náklady, náklady na energiu a údržbu, čo sa nezaobíde bez emisií. „Elektrické autá nám poskytujú ekologickejšiu dopravu, ale majú aj jasnú intermodálnu konkurenciu s verejnou dopravou v mestských oblastiach. Musíme zatraktívniť cestovanie verejnou dopravou, viac bicyklovať a viac chodiť pešo,“ povedal minister. Naráža na to, že verejná doprava je z pohľadu ochrany životného prostredia vždy čistejšia ako individuálne používanie áut bez ohľadu na to, aký majú pohon. Tento problém vyvstal v Nórsku najmä počas pandémie, keď ľudia začali namiesto autobusov, električiek či vlakov, používať pre zníženie rizika nákazy vlastné autá.

Predaj áut Čítajte viac JATO: V marci sa predalo viac áut do zástrčky ako dieslov. Hviezdou je ale aj Sandero

Do prostriedkov verejnej dopravy sa po najväčších vlnách pandémie už nevrátili. To aj preto, že vlastniť a používať elektromobil v Nórsku je mimoriadne lákavé. Nórsko poskytuje elektromobilistom lacnú elektrickú energiu, čo znamená nízke prevádzkové náklady, a má najhustejšiu sieť nabíjacích staníc. V Nórsku je ich minimálne 16 000, čo je deväť percent zo všetkých v Európe. Lákavá je aj nulová DPH pri kúpe auta s nulovými emisiami. Majitelia elektromobilov majú tiež minimálne o 50 % nižšie poplatky za diaľnice, polovičné ceny parkovania a môžu v mestách používať pruhy pre verejnú dopravu. Potom sa nemožno čudovať, že vlani presiahol podiel elektromobilov na celkových registráciách dve tretiny.

ADAC - ecotest elektromobilov Čítajte viac Brusel potvrdil, že elektromobily nie sú až také čisté. Čo s tým?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #elektromobily #dotácie na elektromobily
Články podľa značiek