AMG Vision Concept: Nástupca SLS ED vystrkuje rožky. Bude úspešnejší?

Mercedes-AMG predstaví už budúci týždeň štúdiu na tému elektrického superšportu. Po desiatich rokoch sa tak pokúsi vstúpiť do tej istej rieky. Pôjde totiž o avízo nového elektromobilu z Affalterbachu. Prelomí smolu niekdajšieho SLS AMG Electric Drive?

11.05.2022 18:00
debata
Silueta konceptu elektrického superšportu v... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG VisionAMG Silueta konceptu elektrického superšportu v mnohom pripomína nedávny koncept 4-dverového kupé Mercedes-Benz Vision EQXX. Je možné, že budú mať identickú platformu.

Mercedes-Benz elektrifikuje svoj výrobný program naozaj vo veľkom. A podobný osud čaká aj divíziu AMG. Nehovoríme len o plug-in hybridoch s elektromotorom na zadnej náprave, čo má byť špecifikum, ale aj o čistých elektromobiloch. Prvým z nich sa stane superšport, ktorý sa chystá na trh v roku 2025. No už na budúci týždeň uvidíme koncept, ktorý o ňom veľa prezradí. Informoval o ňom priamo šéf Mercedesu-Benzu Ola Källenius na svojom profile LinkedIn. "Túžba po výkone a luxuse ostáva stále silná. A my v Mercedese dbáme na to, aby bola elektrický,“ povedal. A zverejnil aj prvú siluetu pripravovanej štúdie.

Mercedes-Benz EQXX - rekordná jazda 2022 Čítajte viac Mercedes-Benz EQXX prešiel na jedno nabitie vyše 1 000 km!

Asi neprekvapí, že má mnoho spoločného s nedávnym konceptom Vision EQXX, ktorým nemecká automobilka demonštrovala potenciál elektromobilov. Štúdia bola totiž schopná absolvovať na jedno nabite viac ako 1 000 km, čo aj nedávno dokázala v reálnej premávke. Tentoraz ale pôjde o dvojdverový model. Očakávať môžeme opäť špičkovú aerodynamiku ale ešte nižšiu hmotnosť. Pripomeňme však, že toto nie je prvý pokus AMG vstúpiť do sveta elektromobilov. Možno si spomeniete na kupé SLS AMG Electric Drive, teda elektrickú verziu SLS z roku 2012, ktorá šprintoval na stovku za 3,9 sekundy. Išlo však o prepadák.

AMG - plug-in hybrid Čítajte viac AMG prezradilo viac o technike budúcnosti. Pripomína tú z F1

Akumulátory s kapacitou len 60 kWh ponúkali elektrickému SLS AMG teoretický dojazd 250 km. Ak ste však využili potenciál 550 kW, len ťažko ste zvládli pár okruhov na Nurburgringu. Z tohto pionierskeho počinu vzniklo asi 100 exemplárov, ktoré ale automobilka nikdy nedokázala predať. Ani sa niet čomu čudovať. Od zákazníkov si účtovala v tom čase astronomických 416 500 eur. Pritom ste si mohli SLS AMG dopriať aj so 6,2-litrovým preplňovaným 8-valcom s výkonom 435 kW. Táto klasicka bola ľahšia a stovku zvládala ešte rýchlejšie – za 3,2 sekundy. Uvidíme, či bude vkročenie do tej istej rieky úspešnejšie. Technológia sa od tých čias pohla míľovými krokmi.

Mercedes-Benz EQE 43 AMG - 2022 Čítajte viac Mercedes-AMG EQE 43/53: Elektrická strela dá stovku za 3,3 s!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #AMG #Mercedes-AMG
Články podľa značiek