Honda ZR-V: Poznáme nové ‘záhadné‘ SUV. Príde o rok

Honda oznámila, že na európsky trh privezie ďalšie SUV. A hoci ho tají, vieme, čo má na za lubom. Pôjde o priameho konkurenta Toyote Corolle Cross.

12.05.2022 18:00
debata
Nová Honda ZR-V využije platformu HE z... Foto: Honda
Honda HR-V - 2022 USA Nová Honda ZR-V využije platformu HE z jedenástej generácie Civicu. V podstate ju už poznáme, pretože pôjde o európsku verziu amerického HR-V.

Honda rozšíri v budúcom roku ponuku v Európe o tretie SUV. Postaví sa medzi menšie HR-V a väčšie CR-V. Zatiaľ je však oficiálny len názov. Napriek tomu vieme, o aký model pôjde. Len nedávno totiž Honda ukázala v USA model HR-V. Ten si ale rozhodne nemýľte s tým európskym. Kým totiž u nás využíva najmenšie SUV Hondy predĺženú platformu Jazzu, za Atlantikom ho postavili priamo na základoch HE jedenástej generácie Civicu. Takže novinka bude európskou verziou amerického HR-V.

Honda HR-V - 2022 USA Čítajte viac Honda HR-V: Civic ako crossover? Bude, ale len pre USA

To znamená podstatne väčšie rozmery a väčšiu kabínu. V porovnaní s našim HR-V bude ZR-V dlhšie približne o 180 mm. Rázvor náprav 2 736 mm by mal byť zhodný s Civicom. To, čím sa však európska a americká verzia budú líšiť, je priestor pod kapotou. Aj ZR-V totiž presedlá na hybridný pohon. Požičia si ho opäť z nového Civicu. Systém 2,0 e:HEV skombinuje Atkinsonov 4-valec a elektromotor. Ak bude hybridná sústava naladená tak ako v Civicu, mal by byť k dispozícii systémový výkon 135 kW a krútiaci moment 315 Nm.

Na rozdiel od amerického HR-V nedostane ZR-V... Foto: Honda
Honda HR-V - 2022 USA Na rozdiel od amerického HR-V nedostane ZR-V klasické spaľovacie motory. Do Európy zamieri výlučne ako hybrid s trakčným elektromotorom.

Veľkým bonusom v porovnaní HR-V bude nezávislé zavesenie kolies aj na zadnej náprave, čo je prísľubom skvelých jazdných vlastností. S pohonom 4 × 4 ale asi počítať nemôžeme. Ten by si muselo ZR-V požičať z väčšej Hondy CR-V. No celkom vylúčené to nie je, pretože CR-V tiež disponuje hybridnou sústavou e:HEV a k tomu štvorkolkou s klasickým mechanickým rozvodom. Viac prezradí Honda v priebehu roka. Má naozaj čas, pretože k prvým európskym zákazníkom dorazí ZR-V až v priebehu roka 2023. Napokon, ešte tu nemáme ani nový Civic.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Civic #Honda HR-V #Honda ZR-V
Články podľa značiek