Ťažká rana pre Renault: definitívne prišiel o značku Lada a stratil ruský trh

Renault sa z komplikovanej ekonomickej situácie chcel dostať aj vďaka posilneniu pozícií na ruskom trhu. S tým je však definitívne koniec.

16.05.2022 16:00
autovaz Foto:
Modely Lada a Renault, schádzali v Autovaze z rovnakej výrobnej linky. S tým je však už koniec.
debata (50)

Stalo sa to, čo sme avízovali už koncom apríla. Vtedy sme písali, že podľa dostupných informácií to vyzerá tak, že Renault by mal previesť svoj väčšinový podiel v ruskej automobilke AvtoVAZ na ruský výskumný automobilový inštitút NAMI za symbolickú sumu jedného rubľa. Renault podľa ruských vyjadrení vraj tak spraví preto, „že už nie je ďalej schopný udržať svoje operácie v Rusku v chode“.

Súčasťou transakcie mala byť aj opcia umožňujúca Renaultu spätný odkup podielu počas piatich až šiestich rokov. Po necelom mesiaci je to už realitou. Francúzska automobilka Renault oficiálne oznámila, že predá väčšinový podiel v ruskej firme AvtoVAZ vyššie zmienenému ruskému výskumnému inštitútu.

moscow2 duster-arkana-kaptur Čítajte viac Renault sa zdráha odísť z Ruska. Mohlo by ho to ‘položiť‘

Spoločnosť zároveň informovala, že aktíva svojej pobočky v Rusku Renault Russia prevedie na mesto Moskva. „Dnes sme prijali veľmi ťažké, avšak nevyhnutné rozhodnutie, ktoré je zodpovedné voči našim 45 000 ruským zamestnancom,“ povedal po oznámení rozhodnutia Renaultu jeho riaditeľ Luca de Meo. Tento krok podľa neho umožní firme vrátiť sa späť na ruský trh v inom kontexte.

Renault sa takto ocitá v komplikovanej finančnej situácii, pretože mu už dlhšie klesajú predaje a prehlbuje sa ekonomická strata. V podstate koncern nad vodou držia výborné predaje modelov Dacie. Predaje samotnej značky Renault kontinuálne klesajú už od roku 2017, extrémnym bol najmä rok 2020, ktorý koncern zakončil obrovskou vyše 8 miliardovou stratou, pričom veľká časť pripadá na prvý polrok a môže za ňu aj sesterský Nissan, ktorý taktiež na tom nie je práve „ružovo“.

Nissan - Renault Čítajte viac Koniec aliancie? Renault sa možno zbaví Nissanu!

Ak by Renault v roku 2020 nezískal štátom zaručený obrovský úver vo výške 5 miliárd eur, značka by dnes možno už neexistovala. Následne začal obrovský ozdravný plán, ktorého jednou z najdôležitejších súčastí bolo posilnenie pozície v Rusku, kde chcel na rovnakej montážnej linke produkovať Lady aj dacie. Ten však do veľkej miery pribrzdila po koronavíruse z roku 2020 a 2021 polovodičová kríza, ktorá spôsobila pokles jeho výroby približne o pol milióna áut a následne v roku 2022 prišla vojna na Ukrajine a s ňou súvisiaca strata AutoVazu a prakticky celého ruského trhu. A to je pre francúzsky koncern naozaj katastrofa.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #AutoVaz #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku
Články podľa značiek