Mercedes-Benz zvoláva takmer milión áut. Hrozí im požiar

Už v januári ohlásil Mercedes-Benz obriu zvolávaciu akciu ôsmich modelov v súvislosti s rizikom požiaru. Teraz ju rozšíril o ďalšie naftové modely - Vito a triedu V. Tým sa počet postihnutých áut blíži k miliónu.

17.05.2022 12:00
debata
Mercedes-Benz nadviazal na svoju januárovú... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - posilňovač bŕzd Mercedes-Benz nadviazal na svoju januárovú zvolávaciu akciu vizidiel, pri ktorých môže chladiaca kvapalina preniknúť k elektrickému prepínaciemu ventilu a spôsobiť prípadný požiar alebo oslabiť účinok posilňovača bŕzd.

Ako upozornil web svolavacky.cz, problém je v netesnosti medzi okruhmi chladiacej kvapaliny a čerpadla, ktoré je ovládané podtlakom. Pokiaľ chladiaca kvapalina prenikne k elektrickému prepínaciemu ventilu, môže v dôsledku elektrochemickej reakcie dôjsť k prehriatiu. Vozidlu hrozí požiar a tiež zníženie brzdného účinku.

Pôvodná „zvolávačka“ sa týkala takmer 850 000 vozidiel tried C, E, G a S, rovnako ako modelových radov CLS, GLC, GLE a GLS. Dotknuté vozidlá boli vyrobené v období od januára 2017 do októbra 2021 a sú vybavené vznetovým štvorvalcom OM654 alebo šesťvalcom OM656. Nešlo o maličkosť. Automobilka vtedy odporúčala majiteľom obmedziť používanie vozidiel na nevyhnutné minimum.

Teraz sa k postihnutým modelom pridalo aj naftové Vito a trieda V, vyrobené od 16. januára 2019 do 13. novembra 2021. Podľa nemeckého úradu pre motorové vozidlá KBA ide o ďalších 131 681 vozidiel, takže celkový počet sa blíži k miliónu. Oprava bude spočívať v aktualizácii softvéru a vo výmene elektrického prepínacieho ventilu. Vyžiadať si to má približne hodinu práce.

Cupra Formentor 2,0 TSI 4Drive - test 2021 Čítajte viac Koncern VW zvoláva viac ako 111 000 áut. Hrozí im požiar

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #zvolávacia akcia
Články podľa značiek