Ukrajinskí snajperi vyrazili proti Rusom na ‘e-bajkoch‘. Vedú si skvelo

V službách armády by ste skôr čakali obrnené ťažkotonážne vozidlá, ale elektrické motocykle teraz preukazujú ukrajinským silám neoceniteľnú pomoc.

17.05.2022 18:00
debata (119)
Vojenská verzia elektromotocykla Eleek Atom... Foto: Eleek
Eleek Atom Military - elektrická motorka pre armádu Vojenská verzia elektromotocykla Eleek Atom ukrajinskej produkcie si na bojisku vedie skvelo. Tieto vozidlá sú rýchle tiché a ťažko odhaliteľné termovíznymi kamerami.

Kam patria elektrické motocykle? Do mesta? Tak to by ste sa čudovali. Ukrajinská armáda ich má vo výzbroji a nevie si ich vynachváliť. Vojaci používajúci elektrobajky Atom Military z produkcie spoločnosti Eleek z Ternopilu, dostali prezývku „atómová armáda“. V časoch riadených protitankových či protilietadlových striel, ktoré dokáže odpáliť obyčajný vojak, ponúkajú malé elektrické motocykle neoceniteľnú službu. „Musíme rýchlo prísť a rýchlo odísť,“ povedal pre The War Zone Mamuka Mamulašvili, veliteľ gruzínskej légie. Pre svojich ostreľovačov by chcel týchto strojov získať viac.

Elektrické motorky chváli preto, že dosahujú rýchlosť až 90 km/h, na jedno nabitie zvládnu 150 km, sú veľmi tiché a ich elektromotor nevyžaruje teplo, takže Atom je ťažkým kúskom pre ruské termovízne systémy. V službách ostreľovačov sú podľa Mamulašviliho ideálne, pretože sa dokážu dostať rýchlo a nehlučne na misiu. Potom majú vojaci asi päť minút na akciu. Odísť musia skôr, ako ich zameri ruské delostrelectvo. „Už stihli navštíviť viaceré ‘horúce‘ miesta a pomohli úspešne splniť bojové úlohy,“ uvádza spoločnosť Eleek na svojej facebookovej stránke.

Elektrické motocykle sa ale osvedčili aj pri prieskumných činnostiach, v službách zdravotníkov či v oblasti komunikácie, najmä tam, kde Rusi používajú zariadenia na rušenie signálu. Potom sa na nich presúvajú kuriéri s korešpondenciou. A keďže Atom má nosnosť 150 kg, nebráni sa ani malému nákladu. Výhodou je tiež nízka hmotnosť. To znamená, že takéto stroje sa ľahko prepravujú na inom vozidle alebo na obyčajnom nafukovacom člne. Elektrobajky skvelo zapadajú do nového konceptu rýchlych operácií proti nepriateľovi, ktoré využívajú moment prekvapenia. Koketujú s nimi aj iné armády, vrátane síl USA.

Nevýhodou elektrobajkov je ich vysoká cena. Eleek ich bežne dodáva za 4 200 dolárov. V porovnaní s inými vojenskými vozidlami ide však o nepatrný zlomok. Navyše, po vypuknutí konfliktu poskytla spoločnosť armáde všetky exempláre, ktoré mala na sklade a vyrobila tiež nové, ktoré upravila podľa potrieb vojakov. Zmenila napríklad elektroniku, farbu, odstránila nepotrebné príslušenstvo a pridala konektor na nabíjanie priamo zo siete. Ukrajinské sily dúfajú, že toto nenáročné vozidlo im pomôže brániť sa aj naďalej proti ruskému agresorovi.

ATV proti tankom Čítajte viac Dávid proti Goliášovi: Ľahké ukrajinské štvorkolky likvidujú ruské tanky

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #atóm #vojna na Ukrajine #elektrická motorka #elektrobicykle #elektrobajk #Eleek
Články podľa značiek