Dve slávne roly Josefa Abrháma preslávili aj dve autá

Excelentný český herec Josef Abrhám už nie je medzi nami. Jeho roly tu ale ostávajú. A tie dve najslávnejšie sú späté zhodou okolností aj s dvoma autami. To jedno bolo v časoch socializmu nedosiahnuteľným snom a to druhé vlastne ani nebolo autom.

17.05.2022 20:00
debata (2)
V komédii Vrchní, prchni! jazdil Josef Abrhám... Foto: Youtube
Josef Abrhám a jeho filmové autá V komédii Vrchní, prchni! jazdil Josef Abrhám na legendárnej koženkovej trojkolke Velorex.

Keď sa povie Josef Abrhám, asi najviac sa vám vybavia v pamäti dve úlohy. Vo filme Vrchní, prchni! režiséra Ladislava Smoljaka a scenáristu Zdeňka Svěráka si Abrhám zahral falošného čašníka Dalibora Vránu a v doktorskej „ságe“ Nemocnica na okraji mesta z pera scenáristu Jaroslava Dietla zasa doktora Blažeja. Ako mladý šarmantný doktor jazdil totiž Abrhám na prvej generácii Hondy Civic, a ako falošný čašník na legendárnom Velorexe. Použiť vo filme japonský hatchback bolo v tých časoch nepochybne odvážne. Písal sa rok 1978 a Honda Civic predstavovala za socializmu prakticky nedosiahnuteľný sen. Tvorcovia, či skôr ideológovia, chceli na obrazovkách asi demonštrovať vysokú životnú úroveň.

V slávnom seriáli Nemocnica na okraji mesta si... Foto: Youtube
Josef Abrhám a jeho filmové autá V slávnom seriáli Nemocnica na okraji mesta si Abrhám sadol za volant Hondy Civic, ktorú si mohol dovoliť len málokto.

Civic sa ale predával len v Tuzexe a potrebovali ste naň 18 000 tuzexových korún (bonov). Tie ste dostali výmenou za valuty, ak ste teda nejaké náhodou zarobili v zahraničí, alebo vám ich posielali príbuzní z emigrácie, pretože režim západnú menu potreboval na nákup technológií z kapitalistických krajín. V každom prípade stál malý japonský hatchback v prepočte 90 000 korún československých (Kčs). Bola to závratná suma, pretože mzda predstavovala koncom sedemdesiatych rokov len 2 300 korún. Na Civic ste teda potrebovali 39 platov. Ani sa netreba čudovať, že Abrháma za volant Civicu počas natáčania príliš nepúšťali. Štáb sa bál, že by mohlo dôjsť k poškodeniu. Auto bolo požičané od súkromného majiteľa a televízia nemala peniaze na úhradu prípadnej škody.

Pozrite si slávne scény Josefa Abrháma s Velorexom

Wartburg 353 - 50 rokov história Čítajte viac Koľko stáli autá za 'socíku'? Pozrite si cenník Mototechny z roku 1978

Druhé slávne „auto“ Josefa Abrháma bolo presným protipólom Civicu. Zúfalý kníhkupec so slabosťou pre krásne ženy, ktorý sa snaží uživiť svoju rodinu a zaplatiť alimenty, sa na začiatku príbehu nezmôže na nič lepšie, ako na Velorex. Túto trojkolku s koženkovou karosériou, vyrábanú v Českej Třebovej od roku 1956, poháňal motocyklový motor z Jawy 250 alebo 350. Socialistický režim z nej urobil vozidlo pre telesne hendikepovaných. Áno, tí najbezbrannejší jazdili v tom najhoršom, čo bolo vôbec k dispozícii. Napokon, na Velorex vydával nákupné poukážky priamo Zväz invalidov. Tento jednoduchý dopravný prostriedok bol terčom mnohých posmeškov, ale pre potreby Svěrákovej a Smoljakovej komédie sa hodil ako uliaty. Abrháma sme v ňom videli častejšie, keďže stál zlomok Civicu.

Velorex - 60 rokov Čítajte viac Velorex: Koženková legenda má 65. Čašníci s ňou nejazdili

Asi najslávnejšia je scéna, keď sa na Velorexe pokúšal predbehnúť autobus a následne ho zastavila polícia. Bola to tá najpomalšia filmová naháňačka. Velorex bol na natáčanie tiež zapožičaný a na „pľac“ ho vozili na korbe auta. Jazdil teda len počas scén. Josef Abrhám na Velorex spomínal v dobrom, no kritizoval zlý „rajd“ a katastrofálny výhľad. Keď však falošný čašník Vrána prišiel k peniazom, presadol do oveľa lepšieho „koča“. Velorex zamenil za ruskú Ladu 1500, čo bolo asi to najmodernejšie a najluxusnejšie auto z východného bloku. Stála 72 000 Kčs. Kariéra filmového podvodníka sa ale pomaličky blížila ku koncu. Filmový hrdina si teda tento luxus príliš neužil.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Civic #Josef Abrhám #Velorex
Články podľa značiek