Ford si patentoval vytáčanie motora na diaľku. Je to čistá frajerina!

Milovníci spaľovacích motorov dostanú od Fordu novú zábavku. Budú si môcť užiť akustiku smädného 8-valca aj v prípade, že nesedia za volantom. V čase tichých elektromobilov a diskrétnych režimov výfukových traktov je to priam provokácia.

18.05.2022 14:00
debata (4)
Vytáčanie motora na diaľku má fungovať... Foto: Ford
Ford - vytáčanie motora na diaľku Vytáčanie motora na diaľku má fungovať prostredníctvom mobilnej aplikácie. Technicky tomu nič nebráni.

Hluk silného spaľovacieho motora vychádza pomaly z módy. Je skôr symbolom neúcty k životnému prostrediu. Nálada sa jednoducho mení. Navyše, niektoré krajiny sa rozhodli trestať príliš hlučných motoristov. Voči pozérom už zakročili napríklad v Nemecku. Aj samotný Ford, výrobca legendárneho Mustangu, vybavil svoju 8-valcovú legendu režimom Good Neighbor (dobrý sused), čo znamená stíšenie hluku výfukovej sústavy. Napríklad, keď majitelia týchto kupé odchádzajú ráno do práce, alebo sa večer vracajú domov. Nepatrí sa vyrušovať.

Ford Explorer - test 2022 Čítajte viac Test: Ford Explorer EcoBoost PHEV – ako chutí Amerika

To ale neznamená, že Ford nadobro zanevrel na rev benzínových motorov. Naopak, pre „petrolheadov“ chystá vzrušujúcu novinku – vytáčanie motora na diaľku. Tento nápad si už patentoval. Americká automobilka totiž tvrdí, že zvuk motora je jedným z typických charakteristík športových áut a teda aj jedným z dôvodov, prečo ich majú ľudia radi. Nová funkcia má fungovať prostredníctvom mobilnej aplikácie a umožniť majiteľom športových áut užiť si zvuk aj vtedy, keď nesedia za volantom. Trochu frajeriny nezaškodí.

ford-mustang-2018-galeria Čítajte viac Ford chce zachrániť ikonické motory V8. Pomôcť má vodík

Stačí sa dotknúť displeja smartfónu a motor nielen naštartovať, ale ho aj poslať do vysokých otáčok. Aby ale ochrancom prírody nestáli vlasy dupkom, Ford tvrdí, že túto funkciu by mohli mať aj čisté elektromobily. Zvuk by však logicky nepochádzal z motora, ale z reproduktorov. Tým by sa spojila ekológia s emóciami. Uvidíme, či dovedie Ford svoju myšlienku až do konca, ale pri elektrickom Mustangu Mach-E by takýto efektný „podvod“ možno stál za hriech. Navyše, raz čaká elektrická budúcnosť aj samotnú ikonu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Mustang
Články podľa značiek