Nedarí sa. V Česku klesla výroba áut za prvé štyri mesiace o pätinu

Zatiaľ čo produkcia automobilky Škoda v Česku klesla o viac než 30 percent, Hyundai v rovnakom čase výrazne zvýšil výrobu - takmer o 15 percent.

23.05.2022 14:00
Škoda Enyaq iV - výroba 2021 Foto:
V apríli klesla výroby Škody Auto v Česku takmer o 40 percent.
debata (2)

V Česku bolo od začiatku roka vyrobených 361 349 osobných vozidiel, teda o pätinu menej ako v minulom roku. Pokles je zapríčinený rozkolísanými dodávateľskými reťazcami v súvislosti s vojnou na Ukrajine a aktuálne aj zlou pandemickou situáciou v Číne. Vozidiel s elektrickým pohonom sa v Česku vyrobilo 36 769 , ich podiel na celkovej produkcii sa tak dlhodobo drží na úrovni desiatich percent.

Predaje áut Čítajte viac ACEA: Marcové predaje áut v EÚ boli tragické. Len Dacia školí ostatných!

„V segmente osobných vozidiel prišlo okrem nošovického závodu Hyundai v priebehu apríla k ďalšiemu výraznému poklesu výroby. Na vine nie je klesajúci dopyt po nových autách, ale zložitá geopolitická situácia a proticovidové opatrenia v Šanghaji, ktorý je centrom čínskeho autopriemyslu. Kombinácia týchto faktorov tak aj v priebehu apríla výrazne komplikovala európskym automobilkám výrobu. Napríklad produkcia elektrického Enyaqu sa kvôli prerušeniu dodávok káblových zväzkov z Ukrajiny rozbehla až v poslednom aprílovom týždni a ani kolínska Toyota sa bohužiaľ nevyhla prerušeniu výroby kľúčového modelu Yaris,“ hovorí Zdeněk Petzl, výkonný riaditeľ českého Združenia automobilového priemyslu.

Od januára do konca apríla bolo v Česku spolu vyrobených 361 349 osobných vozidiel, čo značí medziročný pokles o 20,3 percent. V samotnom apríli sa do celkovej produkcie premietli dopady vojny na Ukrajine a pokračujúca kríza v dodávateľsko-odberateľských reťazcoch. Vyrobených bolo 92 259 automobilov, teda o necelú štvrtinu menej ako v apríli 2021.

Mercedes-Benz EQS - výroba 2021 Čítajte viac Predaje áut padajú, zisky stúpajú. Tak je kríza alebo nie?

Stabilný rast si v doterajšom priebehu roka drží nošovický závod automobilky Hyundai. Od januára do apríla vyrobil 103 901 osobných vozidiel (+ 14,9 %), v apríli medziročne zvýšil produkciu takmer o pätinu na 29 600 vozidiel. Škoda Auto vyrobila vo svojich tuzemských závodoch celkom 211 359 vozidiel (- 30,8 %). Výsledky v apríli boli ovplyvnené predovšetkým výpadkami dodávok niektorých dielov. Aprílová produkcia poklesla medziročne dokonca až o o 39,2 percenta na 48 719 vozidiel.

Taktiež kolínsky závod Toyoty vyrobil oproti minulému roku menej vozidiel. Dôvodom je zmena produktového portfólia, ale aj obmedzenie produkcie spôsobené výpadkami dodávok dielov. Celkovo v tomto roku Toyota vyrobila 46 089 automobilov (-20,1 %), aprílová produkcia poklesla o 16 percent na 13 940 vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Hyundai #Škoda #nedostatok polovodičov #pokles výroby áut #výroba áut v Česku
Články podľa značiek