Batérie pre Porsche budú zo Slovenska. Postaví tu fabriku!

Spoločnosť Porsche Smart Battery Shop plánuje v Hornej Strede pri Novom Meste nad Váhom investovať takmer 195 miliónov eur. Do roku 2024 by tu malo vzniknúť 60 nových pracovných miest.

19.05.2022 18:00
Porsche 911 - miliónty exemplár Foto:
Pri Novom Meste nad Váhom sa budú vyrábať batériové moduly pre Porsche.
debata (5)

O zámere Porsche postaviť na Slovensku fabriku sme písali prvýkrát takmer presne pred dvomi. Prišla však pandémia a po nej čipová kríza, ktoré celý projekt oddialili. Napokon sa však predsa len realizuje, aj keď v o niečo skromnejšej podobe, než bolo pôvodne avizované a navyše sa zmenil aj plánovaný výrobný program.

V lete roku 2020 to vyzeralo tak, že pri Novom Meste nad Váhom vybuduje Porsche novú karosáreň. Celková cena investície bola naplánovaná na 250 miliónov eur a fabrika mala zamestnať tisíc ľudí, pričom do roku 2040 mal ich počet stúpnuť na 1 200. Fabrika mala začať fungovať v roku 2026.

Napokon je všetko inak, na Slovensku budeme mať menšiu fabriku s úplne iným výrobným zameraním. Spoločnosť Porsche Smart Battery Shop plánuje na Slovensku vybudovať novú prevádzku špecializovanú na sériovú výrobu li-ion batériových modulov. Tie budú využívané pre elektromobily značky Porsche. Investícia nebude 250, ale 195 miliónov eur a namiesto tisíc ľudí v nej nájde do konca roku 2024 prácu 60.

„V novo-zriaďovanej prevádzkarni bude prebiehať prvá vlastná výroba li-ion batériových modulov v skupine Porsche, pričom možno predpokladať, že spolu s rozširovaním ponuky elektromobilov sa budú rozširovať aj výrobné kapacity prevádzkarne v Hornej Strede (v prípade udržania svojej konkurencieschop­nosti)," uvádza sa v zverejnenom materiáli. Produkcia sa pritom bude vyznačovať vysokou mierou automatizácie a robotizácie. Začatie výroby podnik odhaduje na záver roku 2024.

Projekt by chcel podporiť aj štát. Ministerstvo hospodárstva SR navrhuje investičný stimul vo forme úľavy na dani z príjmov v celkovej maximálnej hodnote 3,49 milióna eur. O jeho konečnej podobe bude rozhodovať vláda.

Na uvedenú investíciu pritom nadväzuje aj ďalší projekt. Nemecká skupiny Porsche je totiž na Slovensku etablovaná najmä prostredníctvom firmy Porsche Werkzeugbau, ktorá v Dubnici nad Váhom vyrába lisovacie náradie pre automobilový priemysel. Tá má v nadväznosti na predchádzajúci zámer v pláne diverzifikáciu výskumno-vývojových činností jej technologického centra v Hornej Strede o vývoj technológií pre výrobu batériových modulov. Investovať chce 6 miliónov eur, od štátu žiada podporu vo forme úľavy na dani z príjmov v celkovej nominálnej hodnote 710 tis. eur.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #elektromobily #elektromobilita #výroba batérií #Porsche Smart Battery Shop #baterkáreň
Články podľa značiek