To už je choré! Nemecký farmár žaluje Volkswagen kvôli zmene klímy

Farmár sa sťažuje aj napriek tomu, že práve poľnohospodárstvo je zodpovedné za viac než tretinu emisií skleníkových plynov, vytvorených ľuďmi.

23.05.2022 16:00
farmár, kravy, urbár, poľnohospodár Foto:
Farmár žaluje VW kvôli globálnemu otepľovaniu. Výroba potravín patrí pritom k najväčším producentom emisií skleníkových plynov. (Ilustračné foto)
debata (2)

Nemecký farmár zažaloval automobilku Volkswagen, ktorú obviňuje z toho, že prispieva ku globálnemu otepľovaniu a tým negatívne ovplyvňuje jeho poľnohospodárske podnikanie. Za farmára Ulfa Allhoffa-Cramera sa postavila aj ochranárska organizácia Greenpeace, nemecký súd však v piatok jeho žalobu spochybnil.

Podľa Allhoffa-Cramera práve Volkswagen ako druhá najväčšia automobilka na svete výrazne prispieva ku klimatickej zmene, ktorá spôsobuje vysúšanie pôdy č prívalové dažde. Tieto javy negatívne ovplyvňujú jeho polia, dobytok i hospodárske lesy, tvrdí farmár. Žiada preto, aby Volkswagen prestal do roku 2030 vyrábať autá so spaľovacím motorom. S takouto výzvou sa na nemecké automobilky vlani obrátili viaceré environmentálne organizácie, ale neuspeli.

V tejto súvislosti možno treba pripomenúť, že práve poľnohospodárstvo je z hľadiska emisií CO2 najväčším znečisťovateľom klímy a pokiaľ ide o jej komplexné znečistenie skleníkovými plynmi, patrí poľnohospodárstvu jedno z prvých miest, výroba potravín je totiž zodpovedná približne za tretinu emisií skleníkových plynov, vyprodukovaných ľuďmi. S trochou sarkazmu by sme sa mohli spýtať, keď automobilky musia meniť typ pohonu, tak prečo nikto nenúti poľnohospodárov zmeniť kravské krmivo tak, aby vznikalo menej emisií CO2?

ADAC - ecotest elektromobilov Čítajte viac Brusel potvrdil, že elektromobily nie sú až také čisté. Čo s tým?

Regionálny súd v západonemeckom meste Detmold však žalobcu vyzval, aby poskytol ďalšie dôkazy o tom, že v dôsledku globálneho otepľovania utrpel reálne škody. Ďalšie pojednávanie sa uskutoční až 9. septembra. Žalobu Allhoffa-Cramera podporila aj organizácia Greenpeace, ktorá sa už v Nemecku angažovala v niekoľkých podobných prípadoch. Viaceré z týchto žalôb boli zamietnuté, no niektoré sa dostali až na nemecký najvyšší súd. Ten vlani nemeckej vláde prikázal, aby zintenzívnila svoje snahy o zníženie emisií skleníkových plynov.

Spoločnosť Volkswagen vo vyhlásení k žalobe podanej farmárom uviedla, že plánuje obmedzovať produkciu skleníkových plynov tak rýchlo, ako to len bude možné. Sama si dala za cieľ dosiahnutie nulových emisii do roku 2050. „Volkswagen podporuje ochranu klímy a urýchlenú dekarbonizáciu dopravného sektora, no nedokáže to dosiahnuť sám,“ vyhlásila automobilka. Dodala, že takáto transformácia rovnako závisí od rozhodnutí úradov, technologického vývoja a správania sa spotrebiteľov. Volkswagen zároveň oznámil, že bude žiadať zamietnutie farmárovej žaloby.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #globálne otepľovanie #CO2 #emisie áut #emisie skleníkových plynov
Články podľa značiek