StreetView funguje už 15 rokov. Jeho autá opäť mapujú Slovensko

Aktuálne až do leta jazdia po slovenských cestách opäť špeciálne Street View autá, zmapujú niekoľko miest.

30.05.2022 12:00
Bratislava Google Street View Foto:
Špeciálne auto určené na snímanie ulíc pre funkciu Street View, ktorým bolo mapované Slovensko v rokoch 2010 až 2012.
debata (4)

Aj keď StreetView nie je priamo navigáciou, mnohí ju používajú na to, aby sa pozreli, kam vlastne plánujú cestovať a ako to tam reálne vyzerá. Možnosť prejsť sa po plánovaných destináciách a z pohľadu prvej osoby, presnejšie kamery umiestnenej na špeciálnom aute, bicykli, alebo dokonca aj na turistickom batohu a bližšie ich spoznať, je mimoriadne praktická.

Táto služba funguje už 15 rokov a za ten čas sa rozšírila do viac ako stovky krajín sveta, vrátane Amazónie a Antarktídy, a dostala sa aj do vesmíru. Na Slovensku je dostupná od roku 2012, kedy špeciálne autá nasnímali takmer celú krajinu.

A nielen cesty alebo mestá. Do StreetVieľ sa dostali aj napríklad Ochtinská aragonitová jaskyňa či Vlkolínec. Najpopulárnejšou destináciou služby na Slovensku za posledný rok sa stal Spišský hrad. Rebríček krajín, ktoré sú najviac navštevované z pohľadu Street View, vedie možno trochu prekvapivo Indonézia a najobľúbenejšou atrakciou sa stal dubajský mrakodrap Burdž Chalífa (Burj Khalifa).

Zatiaľ posledným prírastkom Street View boli v roku 2020 dve z najvyššie položených vysokohorských chát vo Vysokých Tatrách – Zbojnícka a Téryho chata, ktoré nasnímali v spolupráci s Klubom slovenských turistov a Horolezeckým spolkom JAMES.No to sa už onedlho zmení. V týchto mesiacoch – od marca až do leta – jazdia totiž po slovenských cestách Street View autá, pričom zavítajú do mnohých miest. Nové snímanie podľa spoločnosti Google napomáha tomu, aby sa používatelia dokázali v rôznych destináciách ešte lepšie zorientovať.

Vozidlá zabezpečujúce podklady pre funkciu Street View sú vybavené špeciálnymi kamerami umiestnenými na streche a tie zachytávajú fotografie pri jazde po verejných komunikáciách. Nasnímané fotografie sa následne počítačovo spracujú tak, aby mohli byť použité v Mapách Google. Súčasťou tohto spracovania je špičková technológia vyvinutá spoločnosťou Google, ktorá zabezpečuje rozmazávanie tvárí osôb a bráni identifikácii náhodne zachytených okoloidúcich. Rovnako sa zámerne rozmazávajú aj inak čitateľné poznávacie značky automobilov

Služba Street View za 15 rokov zdokonalila svoju technológiu na snímanie panoramatických záberov ulíc a miest a rozšírila aj možnosti zariadení, ktorými tieto zábery zachytáva. Autá precestovali prí snímaní na celom svete vyše 16 miliónov kilometrov, čo je vzdialenosť, ako keby prešli okolo celej zemegule pozdĺž rovníka viac ako štyristokrát. Celkovo zozbierali vyše 220 miliárd snímok.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #navigácia #StreetView #mapa Slovenska
Články podľa značiek