Honda Prologue: Druhým elektromobilom bude SUV. Pomôže GM

Honda plánuje masívnu elektrifikáciu. Do roku 2030 predstaví až 30 noviniek. Tou najbližšou má byť SUV Prologue.

25.05.2022 20:00
debata
Plánovaný crossover či SUV Prologue bude druhým... Foto: Honda
Honda Prologue - skica 2022 Plánovaný crossover či SUV Prologue bude druhým čisto elektrickým modelom Hondy. Či dorazí do Európy, nie je zatiaľ známe. Každopádne vznikne na základoch elektrickej platformy Ultium amerického koncernu General Motors.

Honda sa do elektrifikácie príliš nehrnula. V ponuke má jedine malú Hondu e. Nedávno však kapitulovala a oznámila ambiciózny elektrifikačný plán v hodnote neuveriteľných 60 miliárd eur. Do roku 2030 chce ročne predávať 800 000 elektro­mobilov, čo by pokrývalo asi 50 % jej produkcie. V ponuke má pribudnúť celkom 30 batériových noviniek. A tou najbližšou sa stane elektrické SUV Prologue. Na trh má síce doraziť až o dva roky, ale japonská automobilka nám už teraz ponúkla prvú oficiálnu skicu.

Honda HR-V - 2022 USA Čítajte viac Honda ZR-V: Poznáme nové ‘záhadné‘ SUV. Príde o rok

Nie je tajomstvom, že elektrické základy poskytne Honde americký General Motors, s ktorým Honda pred dvoma rokmi uzavrela dohodu o spolupráci. Konkrétne má ísť o platformu Ultium. „Pred dvoma rokmi sme oznámili stratégiu, ktorá obsahovala spoločný vývoj elektromobilu s GM. Výsledkom bude nielen efektívnejší proces, ale aj výborne vyzerajúca Honda Prologue. Naši díleri sú z nej nadšení a tiež z toho, že ide len o začiatok v oblasti elektromobility,“ povedal na konto ohlásenej novinky Mamadou Diallo, šéf zastúpenia v USA.

Honda HRV - test 2022 Čítajte viac Test: Honda HR-V e:HEV – prerod na hybrid má aj svoje muchy

Prvá snímka naznačuje sympatický vzhľad. Rozmery Prologue by mohli zodpovedať súčasnej Honde CR-V. Nie je však isté, či novinka zamieri aj do Európy. Elektromobily na platforme Ultium majú byť totiž zväčša severoamerickou záležitosťou. Pre iné regióny vyvíja Honda vlastnú platformu. No ak by sa aj Prologue nedostalo na starý kontinent, oznámené je európske elektrické SUV, ktorého predvojom bol koncept e:Ny1. To bude pravdepodobne čisto elektrickou verziou hybridného HR-V s aerodynamic­kejším dizajnom.

Honda-EV-Lineup Čítajte viac Honda investuje 60 miliárd eur do elektromobilov. Do roku 2030 ich predstaví 30

Nulové emisie však robia elektromobily vhodnými pre všetky regióny, takže nie je dôvod, prečo by sa nemohlo Prologue uchádzať aj o európskych zákazníkov. Jedine ak by dohoda s General Motors obsahovala klauzulu, že elektromobily na jeho platforme nebudú distribuované mimo severoamerického kontinentu. Malo by to logiku. Nie je totiž tajomstvom, že samotný General Motors sa plánuje vrátiť vďaka elektromobilom do Európy. Potom by predstavovali elektrické Hondy priamu konkurenciu, navyše s jeho technológiou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #elektromobily #Honda Prologue
Články podľa značiek