Rheinmetall: Revolučné pružiny z plastu idú do výroby. Sú až o 75 % ľahšie!

Toto je podvozková revolúcia. Nemecká spoločnosť Rheinmetall totiž predstavila pružiny, na ktorých by ste márne hľadali kov. Výhody sú obrovské.

27.05.2022 12:00
debata (1)
Nová polymérová pružina nie je vinutá, ale má... Foto: Rheinmetall
Rheinmetall - plastové pružiny Nová polymérová pružina nie je vinutá, ale má tvar harmoniky. V porovnaní s kovovou je až o tri štvrtiny ľahšia.

Plasty si razia cestu aj tam, kde by ste ich ešte pred pár rokmi neočakávali. Väčšinou sa v konštrukcii auta používajú v miestach, kde nemusia znášať vysokú záťaž či vysoké teploty. Aj preto sa zatiaľ nepresadili v namáhaných komponentoch motorov alebo na podvozkoch. Lenže vývoj ide dopredu. Nemecká spoločnosť Rheinmetall AG, ktorá má aktivity aj vo vojenskom priemysle, predstavila revolučné polymérové pružiny, teda pružiny z plastu. Premiéru už majú za sebou, pretože miesto našli v nedávnom koncepte elektromobilu Mercedes-Benz EQXX. Ich výhody sú nespochybniteľné.

Motor z plastu Čítajte viac Motor z plastu? Áno, už je na svete

Podľa nemeckej firmy znamenajú o 75 % nižšiu hmotnosť v porovnaní s kovovými pružinami. Navyše na strane neodpružených hmôt, čo má priaznivý vplyv na jazdné vlastnosti a komfort. Okrem toho sú imúnne voči korózii, takže nehrozí prasknutie ani zmena ich správania v priebehu času. Starnú vraj oveľa pomalšie. Materiál je kombináciou plastu a sklenných vlákien. Dobrou správou je tiež to, že sa zmestia do štandardného zavesenia kolies. Nevyžadujú si teda viac priestoru. Skôr to vyzerá, že sú veľmi kompaktné, keďže nie sú vinuté, ale pripomínajú skôr harmoniku.

Výhodou pružiny je aj odolnosť voči korózii,... Foto: Rheinmetall
Rheinmetall - plastové pružiny Výhodou pružiny je aj odolnosť voči korózii, pohlcovanie hluku a pomalšia únava materiálu.

Revolučné plastové pružiny ešte čakajú testy, ale zdá sa, že všetko je na dobrej ceste, pretože Rheinmetall tvrdí, že už má podpísanú zmluvu s prvou automobilkou. Debut v koncepte stuttgartského výrobcu nebol pravdepodobne náhodný. V čase elektromobilov, ktoré majú obrovskú nadváhu, by prišli ľahučké plastové pružiny, ktoré navyše príkladne pohlcujú hluk, nepochybne vhod. V ostrom nasadení by sa mala novinka predstaviť už na septembrovom autosalóne v Paríži.

VolkerWessels Čítajte viac Majú cesty z PET fliaš budúcnosť? Holanďania tvrdia, že áno

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pružiny #podvozok #Rheinmetall
Články podľa značiek