Dacia Logan: Čo by ste povedali na rumunský Shooting Brake?

Vízia marockého dizajnéra stojí za to. I keď nič podobné od Dacie v najbližších rokoch čakať nemôžeme.

27.05.2022 16:00
debata
Logan s karosériou Shooting Brake pôsobí naozaj... Foto: Uness Design
Dacia Logan Shooting Brake - ilustrácia 2022 Logan s karosériou Shooting Brake pôsobí naozaj šarmantne. Pritom nemusel marocký ilustrátor meniť masku, svetlá, nárazník ani kapotu.

Dacia urobila doslova dieru do sveta. Koncept lacného a praktického auta sa ujal nielen na Balkáne či Južnej Amerike alebo v Rusku, ale aj na Západe. A v čase inflácie je ešte aktuálnejší. Dokazuje to skutočnosť, že Dacia je pomaly jedinou rastúcou značkou v tomto roku v Európe. Lenže čo ak by zatúžila zamieriť vyššie a vymaniť sa z lowcostového imidžu? Veď ani SUV Duster zas nie je autom, ktoré by sme dnes vnímali len cez prizmu ceny. Presne takto rozmýšľal marocký ilustrátor, ktorý na internete vystupuje pod menom Uness Design. Vzal si do hlavy, že by Dacia mohla prísť s čímsi štýlovejším a emocionálnejším, než sú jej praktické sedany, hatchbacky alebo kombi typu Jogger.

Dacia 1300 Shooting Brake - fikcia 2017 Čítajte viac Dacia 1300 Shooting Brake: Americký Rumun oživil legendu socializmu

Výsledkom je fiktívny Logan Shooting Brake. Ak sa pýtate, prečo prichádza návrh práve z Afriky, vedzte, že Dacia má v marockom Tangeri veľký výrobný závod, kde už roky schádza z liniek množstvo jej modelov. Takže je spolu s Renaultom považovaná za domácu značku, tak ako u nás Kia či Volkswagen. Shooting Brake od Dacie na báze Loganu je ale naozaj odvážnym nápadom. Na takýto typ auta, teda štýlové „lovecké“ kombi, si zväčša trúfajú len prémiové značky ako Mercedes-Benz, Audi alebo najnovšie Genesis. Počítač však znesie všetko. Výsledok je navyše prekvapivo vydarený. Nebolo toho nutné meniť veľa, čo len ukazuje, že hoci sa Dacia sústredí najmä na cenu, robí veľmi solídny dizajn.

Vzadu je zmien viac. Predĺžená čierna strecha... Foto: Uness Design
Dacia Logan Shooting Brake - ilustrácia 2022 Vzadu je zmien viac. Predĺžená čierna strecha sa končí spojlerom a športový šmrnc dodávajú aj široké stĺpiky a pár výfukov.

Nezávislá kreácia afrického ilustrátora má identické svetlá, masku, nárazník, kapotu a dokonca aj dvere. Len si to porovnajte. Parádnejšie sú len kolesá a strecha je lakovaná čiernou farbou spolu s prednými stĺpikmi. Najviac zmien prebehlo, pochopiteľne vzadu, kde Uness Design predĺžil siluetu a namiesto tretích okienok dal prednosť širokým stĺpikom, podobne ako to má nový Genesis G70 Shooting Brake. Trochu viac emócií priniesol predĺžený spojler a dvojica výrazných výfukov. Zadné svetlá sú opäť originálne, rovnako ako svalnaté blatníky, ktoré na bežnom Logane tiež nájdete, i keď ste si to možno nikdy neuvedomili. Tak čo poviete? Páčila by sa vám takáto Dacia?

Dacia Sentry Concept - 2020 Čítajte viac Dacia Sentry: Toto je ‘rumunská Tesla‘. Spomína na Daciu 1300

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #dizajn #Dacia Logan #Shooting Brake #ilistrácia
Články podľa značiek