SsangYong Torres: Kórejčania lákajú na ďalšie SUV. Tentoraz elektrické

Novinka v portfóliu by mala byť veľmi schopná v teréne. Naznačuje to už názvom, ktorý odkazuje na národný park v Patagónii. Do Európy ale dorazí len v elektrickej verzii.

02.06.2022 18:00
debata
Torres bude schopným SUV, i keď do Európy... Foto: SsangYong
SsangYong Toress - skica 2022 Torres bude schopným SUV, i keď do Európy dorazí výlučne s elektrickým pohonom. Pri pohľade na prednú časť si možno spomeniete na Jeep Grand Cherokee

So SsangYongom to ešte pred pár mesiacmi nevyzeralo práve ružovo. Hoci sa za posledné roky neuveriteľne naštartoval a priviedol na svet pod krídlami indického koncernu Mahindra & Mahindra štyri modelové rady Rexton, Korando, Tivoli a Musso, hrozil mu bankrot. Už na prelome rokov 2020 a 2021 požiadal o takzvanú autonómnu reštrukturalizáciu, čím získal dočasnú ochranu pred veriteľmi. Situácia sa vyostrila, keď indický majiteľ oznámil, že ruší plánovanú 400-miliónovú investíciu do automobilky a plánuje predať svoj približne 75 % podiel. Ten sa nakoniec rozhodlo kúpiť kórejské konzorcium pozostávajúce z výrobcu autobusov Edison Motors a investičných skupín KCGI (Kórea Corporate Governance Improvement) a Keystone Private Equity.

Hyundai-Tucson N Line-2021-1600-04 Čítajte viac SUV naďalej valcujú trh. Toto je 15 najpredávanejších v tomto roku na Slovensku!

SsangYong má tak budúcnosť zabezpečenú a nestráca čas. Automobilka práve láka na piaty modelový rad Torres. Ako inak, pôjde opäť o SUV. Má byť však veľmi schopné v teréne, čo naznačuje aj svojím názvom, ktorým odkazuje na národný park Torres del Paine v Patagónii, známy náročným terénom, štítmi, ľadovcami či búrlivými vodnými tokmi. Tomu zodpovedá aj dizajn s novým štýlom „Powered by Toughness“ (poháňaný húževnatosťou), ktorý poodhaľujú prvé oficiálne skice. Torres svojimi siedmimi vertikálnymi lištami v prednej maske tak trochu pripomína Jeep alebo GMC Hummer, a pri pohľade na zadnú časť si zasa možno spomeniete na Land Rover Defender. Nechýbajú ani masívne oblúky blatníkov, robustný strešný nosič či možnosť doplniť výbavu o svetelnú rampu.

Veľkostne sa má Torres zaradiť medzi Korando a... Foto: SsangYong
SsangYong Toress - skica 2022 Veľkostne sa má Torres zaradiť medzi Korando a veľký Rexton. Vzadu zaujmú bohaté prelisy zadného veka.
Napriek tomu má novinka s kódovým označením J100 ponúknuť aj vysokú mieru komfortu. Veľkostne sa Torres zaradí medzi Korando a Rexton. Bude teda stredne veľkým SUV. Podstatnou informáciou pre Európanov je, že i keď Torres dostane spaľovacie motory, nepochybne aj naftové, na starý kontinent sa chystá výlučne jeho elektrická verzia (U100). To zároveň znamená, že na Torres si počkáme v Európe o niečo dlhšie – až do konca roka 2023. Nebude ale prvým elektromobilom značky, pretože už začiatkom roka SsangYong predstavil elektrické Korando s výkonom 125 kW a batériou s kapacitou 61,5 kWh. Pre Torres by sa nepochybne hodil vyšší výkon aj väčšia batéria. Po Torrese má prísť ešte jedna novinka, orientovaná prevažne do terénu s kódovým označením X200.
SsangYong Toress - skica 2022
SsangYong Toress - skica 2022
+3SsangYong Toress - skica 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #SsangYong #SsangYong Torres
Články podľa značiek