Mýtny systém na Slovensku bude asi prevádzkovať CzechToll. Kamionisti sú proti

Podľa Únie autodopravcov je aktuálny víťaz tendra len dcérskou spoločnosťou SkyTollu a má s ňou spoločného majiteľa.

30.05.2022 20:00
myto Foto:
Podľa autodopravcov je súčasný víťaz tendra na prevádzkovateľa mýta priamo napojený na SkyToll.
debata (7)

Mýto je lukratívny biznis a niet sa čo diviť, že tender na jeho prevádzkovateľa sa naťahuje. Pre ilustráciu: za celý rok 2021 sa na mýte vybralo spolu vyše 230 miliónov eur. Z toho výber mýta za využívanie diaľnic a rýchlostných ciest dosiahol 157,13 milióna a na vymedzených úsekoch ciest I. triedy sa vlani vybralo 73,39 milióna eur.

Výnosy SkyTollu za zabezpečenie komplexnej služby výberu mýta dosiahli takmer 30 percent z uvedenej sumy. Náklady štátu na prevádzku výberu mýta pre motorové vozidlá nad 3,5 tony (suma, ktorú štát platil SkyTollu) pritom donedávna dosahovali približne polovicu z výnosov, postupne sa však znižovali. Napriek tomu boli v porovnaní s inými krajinami vysoké a práve kvôli nim štát so SkyTollom nepredĺžil zmluvu.

Napokon však tender na jeho nástupcu dospel do úspešného konca a uspela v ňom spoločnosť CzechToll, teda ak sa proti výsledkom nikto neodvolá. Vyplýva to z materiálu o výsledku vyhodnotenia ponúk zverejnenom vo vestníku verejného obstarávania, na ktorý upozornili Hospodárske noviny. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) ani rezort dopravy sa k zákazke zatiaľ nechcú detailne vyjadrovať, keďže momentálne beží lehota na odvolanie.

diaľnica, mýto, kontrola Čítajte viac Európske mýto má na Slovensku začať fungovať od roku 2023

„Vzhľadom na fakt, že aktuálne plynie desaťdňová lehota na možné podanie námietky proti výsledku, máme za to, že zo strany NDS je korektné do momentu uplynutia lehoty nevyjadrovať sa detailne k predmetnej zákazke a k výsledku verejného obstarávania,“ povedala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková a rovnako sa vyjadrilo aj ministerstvo dopravy.

Z informácie o výsledku vyhodnotenia ponúk na vybudovanie elektronického mýtneho systému a poskytovanie služieb technickej podpory vyplýva, že CzechToll skončil na prvom mieste, nasleduje skupina dodávateľov zložená z firiem z Českej republiky, Filipín a Turecka a na treťom mieste je spoločnosť z bratislavského Ružinova.

Zverejnené informácie už kritizovala Únia autodopravcov Slovenska (UNAS). „UNAS poukazuje na priame prepojenie CzechToll a SkyToll, pretože česká spoločnosť je len dcéra slovenskej spoločnosti a má toho istého slovenského majiteľa,“ tvrdí únia. Verí, že mýtny systém sa spustí v roku 2023 bez problémov a „nebude okrádať motoristov, ako je to doteraz“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Mýto #NDS #SkyToll #mýtny systém #mýtny tender #CzechToll
Články podľa značiek