Mercedes-Benz skončí s manuálmi. Ubúdať začnú budúci rok

Mercedes-Benz plánuje ukončiť vývoj a výrobu modelov s manuálnymi prevodovkami. Z ponuky ich začne masívne vyraďovať od roku 2023.

31.05.2022 14:00
debata
Manuálne prevodovky majú v ponuke... Foto: SITA/AP, Mercedes-Benz
Mercedes-Benz A - 2016 Manuálne prevodovky majú v ponuke Mercedesu-Benz pred sebou už len pár rokov. Nové modely ich nedostanú vôbec. A z tých súčasných sa postupne vytratia.

Manuálne prevodovky sú na vymretie. Má to viacero dôvodov. Okrem toho, že automatom dávajú stále viac prednosť samotní zákazníci aj preto, že klasické manuálne „skrine“ si nerozumejú s asistenčnými systémami ani elektrifikáciou. A čisté elektromobily ich už nepotrebujú vôbec. Napokon, ústup sa začal už pred pár rokmi. Takže nová správa zo Stuttgartu je len ďalšou v rade, ktorá oznamuje ich definitívny odchod do dôchodku.

Ford - manuálna prevodovka Čítajte viac Ford chce zachrániť manuál. Patentoval si automatickú spojku

Ako sa pre Automobilwoche vyjadril hovorca Mercedesu-Benz, ďalšie vyraďovanie manuálnych prevodoviek z ponuky sa začne už v roku 2023, predovšetkým s príchodom nových modelov. „S nastupujúcou elektrifikáciou sme si všimli, že dopyt zákazníkov sa posúva smerom ku komponentom elektrickej mobility, batériám a čiastočne elektrickým autám,“ uviedol hovorca. To ale môže byť aj tak, že zákazníci majú už teraz obmedzenú ponuku manuálov. Veď dnes nimi disponujú v podstate len niektoré verzie tried A a B.

Mini - manuálna prevodovka Čítajte viac Mini končí s manuálmi. Kupujte, kým sa dá

Ďalšie zúženie ponuky bude pre stuttgartskú automobilku v podstate výhodné. Nebude totiž musieť investovať do vývoja manuálov a ďalšie úspory vyplynú z jednoduchšej logistiky výroby. I tak budú autá so spaľovacím motorom z ponuky rýchlo vypadávať. Do konca dekády by mal byť Mercedes-Benz v podstate čistou elektromobilkou, aspoň v Európe. Novou správou ale je, že posledné modely tankujúce naftu či benzín majú vznikať na primárne elektrických platformách!

Toyota GR Corolla 6 Čítajte viac Toyota GR Corolla: Brutálny 3-valec má 304 koní! Nechýba ‘manuál’ ani 4x4

Je to teda opak koncepcie, ktorú presadzuje Stellantis alebo konkurenčné BMW, ktorého elektromobily sú elektrifikovanými verziami klasických modelových radov. Spomeňme nové i4, i7 aj chystané i3. BMW sa na druhej strane snaží uchovať manuálne prevodovky aspoň v športových modeloch M2, M3 a M4. Podobne Porsche hlási comeback v niektorých puristicky ladených superšportoch. Takže kým v minulosti bola manuálna prevodovka lacnejšou alternatívou, v blízkej budúcnosti bude výsadou drahých áut.

Toyota Supra - manuálna prevodovka 2022 Čítajte viac Toyota Supra: Japonci vrátia legende to, čo je patrí. Ale po novom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #manuálne prevodovky
Články podľa značiek