Jazdené autá raketovo zdraželi. Len v tomto roku aj o 20 %!

Slováci pri jazdených autách naďalej uprednostňujú diesle a prišli na chuť automatom. Viac sa predávajú prémiové značky, podiel Škody a VW výrazne klesol.

01.06.2022 05:00
Autobazár Foto:
Ceny jazdených áut stúpajú, väčší záujem je o benzínové modely, automaty a prémiové značky.
debata (10)

Už v roku 2021 ceny jazdených vozidiel dosiahli historicky najvyššie hodnoty. Aj keď sa stabilizovali a ku koncu roka dokonca začali klesať, ruská invázia na Ukrajinu vytvorila bezprecedentnú situáciu na trhu s ojazdenými vozidlami vo východnej Európe a ceny opäť začali stúpa až niekam do rekordných oblastí.

Podľa analýzy českej spoločnosti Cebia je aktuálne priemerný vek predávaných jazdených vozidiel u našich západných susedov 9,5 roku, čo je približne o sedem mesiacov viac ako pred rokom. Aj napriek nárastu veku áut ďalej rástla aj ich priemerná cena – medziročne o 16 percent a dosiahla 271 950 českých korún, čo je približne 11 080 eur. Ak zohľadníme dostupné údaje, tak to vyzerá tak, že v najbližších mesiacoch budú ceny jazdených áut pokračovať v raste, no nie rovnomerne. Začnú sa viac rozovierať cenové nožnice medzi staršími a mladšími autami.

Zrejme rýchlejšie porastú ceny nových áut vo veku približne do 8 rokov, zatiaľ čo rast cien starších áut bude menej strmý, takže sa budú javiť ako dostupnejšie, než na prelome rokov. Už dáta z minulého roku napríklad ukazovali, že ceny jazdených áut vo veku do dvoch rokov sa tesne priblížili ich nákupným cenám v čase, keď boli nové.

AAA Auto - autobazár Čítajte viac Veľký prehľad: Ako sa v strednej Európe predávajú ‘jazdenky‘

K veľmi podobným výsledkom pri analýze prvého kvartálu dospeli aj spoločnosť Carvago.com, špecializujúca sa na online predaj jazdených áut. Z jej dát vyplýva, že najsilnejší medziročný rast cien jazdených vozidiel mladších ako 5 rokov pocítili v 1. štvrťroku 2022 kupujúci v Čechách (cena sa zvýšila o 21,7 %) a v Nemecku (+ 18,5 %). Hneď za nimi nasleduje Slovensko, kde jazdené autá do 5 rokov veku medziročne zdraželi o 18,2 %. Naopak, v Poľsku je zdražovanie výrazne pomalšie, jazdené autá tam stúpli na cene len o 13,8 %. Pri starších jazdených autách do 10 rokov veku ceny na Slovensku narástli najrýchlejšie zo sledovaných európskych trhov – o vyše 22 percent.

Čo sa naopak nezmenilo, je rebríček najpopulárnejších modelov. V prvej pätke najpredávanejších áut sú na čele Škoda s modelmi Octavia a Superb, nasledovaná VW (Passat a Golf) a Škodou Fabia. Napriek tomu však podiel značiek Škoda a VW v predajoch jazdených áut výrazne klesol, znížil sa takmer o tretinu.

Aj najnovšie štatistiky potvrdili pretrvávajúcu vysokú popularitu naftových motorov na Slovensku. Aj keď podiel jazdených áut s naftovým motorom mierne klesol (o štyri percentá), dieselové autá sú na Slovensku stále najpopulárnejšie zo všetkých trhov, na ktorých pôsobí Carvago. Takmer šesť z desiatich jazdených áut jazdia na naftu. Konkrétne bol ich podiel v prvom kvartáli tohto roku 57,5 percenta, zatiaľ čo pred rokom to bolo 61,5 percenta.

TUV Report 2012 ilustracni 10 800 600 Čítajte viac TÜV 2022: Pri týchto ojazdených SUV sa treba mať na pozore. Sú najmenej spoľahlivé

Rovnaký trend poklesu záujmu o diesle eviduje aj spoločnosť Aures Holdings, okrem iného prevádzkujúca aj sieť autobazárov AAA Auto. "Aj zdraženie palív znížilo dopyt po dieselových automobiloch, ktoré si ešte v januári kupovalo 56 % našich zákazníkov. Teraz v máji to nie je ani 53 %. Ponuka dieselových ojazdených vozidiel na slovenskom trhu naopak rastie na úkor žiadanejších benzínových,“ uviedol Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ skupiny Aures Holdings.

Postupne rastie podiel áut s automatom. Ten bol v prvom kvartáli roku 2021 tesne nad polovicou (51,1 percenta), no v prvom kvartáli tohto roku stúpol na takmer 58 percent. Pri online trhovisku Carvago treba zohľadniť, že má trochu inú skupinu užívateľov, než sú návštevníci „kamenných“ autobazárov, no trendy sú podobné. V prípade automatických prevodoviek eviduje výrazný nárast záujmu aj spoločnosť Aures Holdings. V nej podiel áut s automatom rastie tiež, v prvom kvartáli dosiahol 44 percent.

Počet najazdených kilometrov pri autách z druhej ruky v ponuke ďalej rastie. Medziročne majú autá predané cez Carvago.com najazdených o vyše 11 percent viac kilometrov. Aj keď je prvá päťka rebríčka najpopulárnejších modelov v úvode roka 2022 identická s prvým štvrťrokom 2021, veľké zmeny sa udiali v zastúpení značiek na predajoch jazdených áut.

Top 5 značiek v predajoch jazdených áut v 1. štvrťroku 2022

1Q 2021 Podiel (%) 1Q 2022 Podiel (%)
Škoda 20,0 Škoda 13,3
VW 13,7 VW 9,4
Audi 6,6 BMW 8,7
Kia 6,0 M-B 8,1
BMW 5,9 Audi 5,7

Zdroj: Carvago.com

Dominantná Škoda mierne stráca svoj podiel medzi jazdenými autami. Kým začiatkom roka 2021 škodovky tvorili presne pätinu všetkých predávaných jazdených áut na Slovensku, v tomto roku ich podiel v štatistikách Carvaga klesol na niečo vyše 13 percentuálnych bodov. Podobne je na tom aj Volkswagen, ktorému pred rokom patrilo takmer 14 percent predaných áut, avšak v tomto roku klesol pod 10 percent. Naopak, mierne rástol predaj jazdených áut luxusnejších značiek: BMW (nárast z 5,9 na 8,7 %) a najmä Mercedes Benz (z 3,7 na 8,1 %).

1Q 2021 1Q 2022
1. Škoda Octavia Škoda Octavia
2. Škoda Superb Škoda Superb
3. VW Passat VW Passat
4. VW Golf VW Golf
5. Škoda Fabia Škoda Fabia
6. Kia Ceed Kia Ceed
7. VW Tiguan Hyundai i30
8. Audi A4 Audi A6
9. Hyundai i30 Kia Sportage
10. Audi A6 BMW 5

Zdroj: Carvago.com

Významná, avšak očakávaná zmena v zákazníckych preferenciách nastala aj v kamenných autobazároch, kde v rebríčkoch popularity už skôr vytlačili SUV z prvých priečok hatchbacky a aktuálne aj vozidlá kombi. V sieti AAA Auto sa predaj SUV tesne priblížil 30-percentnej hranici a sú najpopulárnejšou kategóriou jazdených áut. „Už so začiatkom pandémie koronavírusu začal rásť dopyt po vozidlách s väčším batožinovým priestorom. Preto tiež variant kombi prvý krát zosadil z prvej priečky obľúbenosti dlhodobo dominujúce hatchbacky už v roku 2020. Tento rok v apríli sa prvý krát v našej sieti stali najpredávanejšími modely SUV, ktoré zákazníci vnímajú ako všestrannejšie než podobne priestranné vozidlá kombi,“ doplnil Vaněček.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Cebia #jazdené autá #ojazdené autá #Carvago #zdražovanie áut #Aures Holdings
Články podľa značiek