Ford sa v USA ‘popálil‘. Za zavádzanie zaplatí 19,2 milióna eur

Výrobcovia áut sa snažia svoje produkty v očiach zákazníkov zlepšiť, ako sa len dá. A ja za cenu lží. Nie vždy sa to ale vyplatí, ako teraz pocítil na vlastnej koži Ford. V prípade hybridného Fordu C-Max a pikapu Super Duty uvádzal nepravdivé údaje.

01.06.2022 12:00
debata (1)
Ford je jednou z ďalších automobiliek, ktorá sa... Foto: Ford
Ford Super Duty - 2011 Ford je jednou z ďalších automobiliek, ktorá sa popálila na zavádzaní zákazníkov. Sporom sa stala ťažná kapacita jeho „predátora" – pikapu Super Duty. V globále to ale asi veľa nezmení.

Čo je ešte pravda a kde sa začína lož? Tak to sa dá v automobilovom priemysle občas ťažko posúdiť. Tak napríklad oficiálne deklarovaná spotreba paliva áut vychádza z oficiálnej procedúry, hoci každý vie, že na ceste je podstatne vyššia. Kým platila norma NEDC, nožnice medzi laboratórnou fikciou a realitou sa rozovreli aj o viac ako 40 %. To by ale nebol problém, kým by výrobcovia neprekračovali slušné medze. Ford však zašiel trošku priďaleko. Až tak, že sa ozvali zákazníci a prípad skončil na súde v New Jersey.

Tým prekážalo, že pri hybridnom modeli Ford C-Max deklaroval Ford spotrebu nižšiu ako pri Toyote Prius a v prípade veľkého pikapu Heavy Duty, vyrábanom v rokoch 2011 až 2014, zas tvrdil, že má najvyššiu ťažnú kapacitu spomedzi všetkých konkurentov. Spotreba C-Maxu sa však ukázala oveľa vyššia a ťažné schopnosti Super Duty zas nižšie. V druhom prípade si totiž Ford pomohol tým, že pri meraní zbavil konkrétny exemplár množstva výbavy – od rezervného kolesa až po náradie, rádio alebo stredovú konzolu. Ušetrená hmotnosť mu potom pomohla v dosiahnutí lepšej kapacity.

VW Golf - 2020 Čítajte viac Nebezpečný precedens: Majiteľ e-Golfu vyhral súd pre klamlivý dojazd

Generálny prokurátor Matthew Platkin v New Jersey dal zákazníkom za pravdu a deklarované parametre označil za „klamlivé a zavádzajúce“. Ford sa následne rozhodol pre mimosúdne vyrovnanie. Súhlasil s pokutou 19,2 milióna dolárov. Možno by sa Ford takejto pokute vyhol v prípade, ak by takúto na kosť oholenú verziu Super Duty začal vyrábal, ale to sa nikdy stať nemalo a ani nestalo. Ako uvádza agentúra Reuters, Ford už vyplatil zákazníkom odškodné 550 dolárov za nadmernú spotrebu. Prokurátor Platkin povedal, že tento prípad je jasným varovaním pre automobilky, že ak budú zavádzať zákazníkov, môžu byť hnané k zodpovednosti.

Aby sme boli féroví, Ford v tom nie je sám. O klamstvá nie je v automobilovom sektore naozaj núdza. Asi najvypuklejšie sú údaje o spotrebe plug-in hybridov a tiež o dojazde elektromobilov. Len Ford mal teraz tak trochu smolu. Podobne ako nedávno Volkswagen, keď ho dal na súd majiteľ elektrického e-Golfu práve v súvislosti s kratším dojazdom, ako automobilka uvádza. Sťažnosť našla pochopenie na vyššom krajskom súde v Linzi. Automobilka musela vozidlo od majiteľa odkúpiť späť za 32 100 eur. Uvidíme, či pôjde o precedens a za vyhratým sporom bude nasledovať lavína žalôb ďalších nespokojných majiteľov.

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid - 2020 Čítajte viac T&E: Zastavte dotácie na plug-in hybridy! Idú v stopách ‘Dieselgate‘

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #pokuta #Ford #zavádzanie zákazníkov
Články podľa značiek