Slováci už kradnú maďarské ‘ešpézetky‘. Chcú s nimi lacno tankovať

Maďari zaviedli regulované ceny benzínu pre domácich a komerčné pre zahraničných vodičov. Špekulanti sa s tým nechcú zmieriť.

01.06.2022 20:00
tankovanie benzin nafta rajka Foto:
Na maďarských pumpách rozkvitala "tankovacia turistika", dotovaný benzín lákal Slovákov.
debata (7)

Regulované ceny palív platia v Maďarsku už niekoľko mesiacov. Cena za liter je zastropovaná na úrovni 480 forintov, čo je pri aktuálnom kurze približne 1,22 eura. Na Slovensku sa v súčasnosti pohybuje cena 95-oktánového benzínu okolo hranice 1,85 eura. To značí, že na litri môžete ušetriť až 63 centov. Ak by ste natankovali 50 litrov, rozdiel bude takmer 32 eur. A to samozrejme mnohí motoristi, vrátane slovenských, bývajúcich pri hraniciach, využívali na pravidelnú „tankovaciu turistiku“.

Maďari samozrejme nechcú dotovať tankovanie zahraničných vodičov, preto sa najprv pokúsili obmedziť množstvo tankovaného paliva na 10 litrov, čo však nebolo pohodlné a nefungovalo to. Preto prišiel Viktor Orbán s nápadom na zákaz tankovania zahraničných vodičov na pumpách v Maďarsku, čo bolo prirodzene v praxi nerealizovateľné. To sa však rýchlo zmenilo na zavedenie dvojitej ceny. Autá s maďarskými značkami môžu tankovať za zastropovanú cenu, autá s nemaďarskými za komerčnú. Aktuálne priemerné ceny palív v Maďarsku rastú. V sieti OMV napríklad 30. mája stál 95-oktánový benzín „pre nemaďarov“ 708,1 forintu, čo zodpovedá cene 1,8 eura za liter.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Maďari ‘kašlú‘ na pravidlá Únie, Slováci zas predávajú maďarské EČV

Takmer okamžite po tomto kroku sa na veľkých slovenských inzertných portáloch objjavila séria inzerátov s ponukou na prenájom maďarských prevozných značiek, alebo ich odkúpenie. Za prenájom na jeden deň chcú ich zadávatelia od 30 do 55 eur, pričom na viac dní ponúkajú zľavu, za odkúpenie chcú 850 eur. A to samozrejme nie je málo. Oveľa lacnejšie vyjde, ak špekulanti tieto značky ukradnú priamo z áut. A presne to sa aj začalo diať.

U našich južných susedov už evidujú prípady krádeže evidenčných čísiel z maďarských vozidiel, za pomoci ktorých sa pokúšajú zahraniční motoristi tankovať pohonné látky za zvýhodnené regulované ceny. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na vyjadrenie zástupcu generálneho riaditeľa ropnej spoločnosti MOL Group Pétera Rataticsa.

V rozhovore pre komerčnú rozhlasovú stanicu Ratatics v utorok povedal, že existujú pokusy obísť nariadenie vlády, podľa ktorého od piatka (27.5.) môžu v Maďarsku tankovať pohonné látky za regulované ceny iba vozidlá s maďarským evidenčným číslom. V okolí Mosonmagyaróváru na severozápade krajiny evidujú už zhruba 30 prípadov krádeží maďarských evidenčných čísiel a na slovenských webových stránkach už zverejnili miesta, kde sa dajú pohonné látky so zvýhodnenou cenou natankovať.

Predstaviteľ MOL dodal, že na čerpacích staniciach tejto spoločnosti pri platení automaticky pýtajú osvedčenie o evidencii vozidla, pričom sa už vyskytli aj prípady predloženia falzifikátu takéhoto dokladu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #drahé palivá #zastropovanie cien palív #regulované ceny palív #tankovanie v Maďarsku
Články podľa značiek