BMW predstavilo supermodernú fabriku. Pôvodne mala stáť u nás

BMW v maďarskom Debrecíne stavia prvý závod na výrobu automobilov na svete bez emisií CO2. Sériová výroba plne elektrických vozidiel Neue Klasse v ňom začne v roku 2025.

02.06.2022 14:00
bmw továreň Foto:
Továreň v Debrecíne bude patriť k najmodernejším automobilovým fabrikám na svete. BMW do nej investuje vyše 1 miliardu eur.
debata (10)

Veľa sa hovorí o tom, že Slovensko je len montážnou linkou na končiace spaľovacie autá a moderné elektromobily, rovnako ako aj batérie sa budú vyrábať inde. Nemuselo to však tak byť. Jedna z najmodernejších fabrík na výrobu áut mohla stáť na Slovensku, napokon však jej výstavba bola práve zahájená v maďarskom Debrecíne. O všetkom sa rozhodlo ešte v roku 2018.

Pre slovenskú vládu vtedy ani miliardová investícia na východe krajiny nebola dostatočne atraktívna, aby sa aspoň pokúsila dorovnať ponuku Maďarov. Tí totiž dokázali bavorskej automobilke sľúbiť štátnu pomoc vo výške až 50 percent, na Slovensku to bolo podstatne menej – len 35 percent. Navyše Maďari ponúkli BMW aj ďalšie stimuly a nezanedbateľný bol aj fakt, že firemná daň v Maďarsku bola len deväť percent a na Slovensku 21 percent. Napriek tomu mohlo Slovensko o túto investíciu zabojovať viac, nestalo však tak.

A o čo sme vlastne prišli? Spoločnosť BMW Group zakladá v Debrecíne kompletný závod na výrobu vozidiel s lisovňou, karosárňou, lakovňou a montážou. Vznikne severozápadne od maďarského mesta na pozemku s rozlohou viac ako 400 hektárov a dosiahne výrobnú kapacitu približne 150 000 vozidi­el ročne.

Postupne pritom zamestná približne tisíc ľudí. Ide o investíciu vo výške na úrovni 1 miliardy eur a v roku 2025 spustí výrobu čisto elektrických vozidiel. Debrecín bude vyrábať zakladajúceho člena vozidiel z triedy Neue Klasse, ktorý bude stáť na platforme NCAR vyvinutej špeciálne pre plne elektrické vozidlá.

Základný kameň poklopali Hans-Peter Kemser, šéf... Foto: BMW
BMW továreň Základný kameň poklopali Hans-Peter Kemser, šéf továrne v Debrecíne, Milan Nedeljković, člen správnej rady BMW, Péter Szijjártó, maďarský minister zahraničia a László Papp, stariosta Debrecínu.

Ide o fabriku s extrémnym dôrazom na ekológiu. Nebude používať ropu ani zemný plyn a akúkoľvek potrebnú elektrinu bude získavať čisto z obnoviteľných zdrojov. Stane sa prvou na svete, ktorá bude vyrábať vozidlá bez emisií CO2.

Pri tejto príležitosti sa uskutočnil aj okrúhly stôl s členom správnej rady spoločnosti BMW pre výrobu Milan Nedeljkovićom, ktorého sme mali možnosť zúčastniť sa. Ten okrem iného upresnil, že ide o prvú takúto modernú továreň s neutrálnou bilanciou CO2. V tomto smere bude mať nasledovníkov, medzi ktorých budú patriť továrne v Lipsku a aj v Mníchove.

V Debrecíne sa bude vyrábať prvý elektromobil z... Foto: BMW
BMW továreň V Debrecíne sa bude vyrábať prvý elektromobil z "Neue Klasse".

V novej fabrike sa budú kompletovať elektromobily, batériové moduly však BMW naďalej plánuje dovážať, nebude ich vyrábať vo vlastnej réžii. Zabezpečiť ich chce čiastočne z Číny a čiastočne od zatiaľ nemenovaných európskych dodávateľov.

V súvislosti s hypermodernou elektrotovárňou Nedeljković počas okrúhleho stolu zdôraznil, že jej budovanie neznamená výučný príklon BMW k elektromobilom. Značka považuje za perspektívne aj naďalej tiež vodíkové autá, do vývoja ktorých hodlá v najbližších rokoch taktiež investovať nemalé prostriedky.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #výroba elektromobilov #továreň v Debrecíne #iFactory #Neue Klasse
Články podľa značiek