Ďalší problém Tesly. Jej autá z ničoho nič bezdôvodne zastavujú

Približne 750 majiteľov áut Tesla sa sťažuje na nečakané a prudké brzdenie automobilov, vedúce až k ich úplnému zastaveniu. Situáciu už vyšetruje NHTSA.

07.06.2022 18:00
Tesla - autopilot Foto:
Je možné, že za nečakané brzdenie a zastavovanie vozidiel Tesla môže AutoPilot.
debata (4)

Aj keď automobilka Tesla okolo seba dokázala vytvoriť doslova kult, pravdou je, že s kvalitou má neustále veľké problémy a potvrdzuje to v prieskumoch aj pomerne veľká nespokojnosť majiteľov s niektorými jej modelmi.

Len pre zaujímavosť – pred približne dvomi týždňami sme písali o novej, v poradí už 11 zvolávacej akcii Tesly v tomto roku. Tá sa týka nových áut vyrobených v rokoch 2021 a 2022. Zasiahne všetky modely – od Tesly 3 a Y až po luxusné, nedávno modernizované, Tesly S a X. Problémom je podľa amerického úradu pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA prehrievanie procesora infotainmentu. Táto porucha môže obmedziť funkčnosť veľkej dotykovej obrazovky. Americké úrady spomínajú nefunkčnosť prenosu obrazu parkovacej kamery či symbolov výstražných svetiel. Viac sme o tejto „zvolávačke“ písali v nižšie uvedenom článku:

Tesla Model 3 - 2017 Čítajte viac Tesla zvoláva 130 000 áut. Zatiaľ v USA

Aktuálny problém sa týka nečakaného a nebezpečného brzdenia vozidiel Tesla. Viac ako 750 vlastníkov elektromobilov značky Tesla sa totiž v Spojených štátoch sťažovalo, že ich vozidlá na ceste náhle a bezdôvodne zastavujú. Stalo sa to v autách, ktoré pri šoférovaní využívajú čiastočne automatizovaný systém riadenia (AutoPilot), píše agentúra AP.

Americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) na svojej oficiálnej webstránke v piatok zverejnil list, ktorý poslal automobilke Tesla a žiada ju v ňom o vyjadrenie. NHTSA začala vyšetrovať bezdôvodné brzdenie modelov 3 a Y elektromobilov Tesla vlani vo februári. Úrad v rokoch 2021–22 už prešetril približne 416 000 automo­bilov, ktoré mali zabudované prvky systému automatizovaného riadenia, ktorý im umožňoval samovoľne brzdiť a prechádzať medzi jazdnými pruhmi.

„Sťažovatelia uvádzajú, že autá začnú nečakane prudko spomaľovať, čo sa opakuje aj viackrát v rámci jednej jazdy,“ uvádza NHTSA. Dodáva, že viacerí vodiči týchto áut sa obávali, že by do nich v podobnom prípade mohol niekto zozadu nabúrať. Úrad NHTSA žiada Teslu o vysvetlenie, či autá zachytili nejakú prekážku a pýtajú sa na počiatočnú, konečnú a brzdnú rýchlosť automobilov.

Podľa agentúry AP ide už o štvrté oficiálne vyšetrovanie automobilky Tesla za uplynulé tri roky. NHTSA okrem toho vyšetruje nehody všetkých áut so zabudovaným systémom čiastočne automatizovaného systému riadenia. Od roku 2016 došlo k 34 takýmto nehodám, z toho 28 incidentov sa týkalo elektromobilov značky Tesla.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #zvolávacia akcia #NHTSA #autopilot
Články podľa značiek