Slovenský víkend: 2 300 dopravných priestupkov a vyše 50 opitých cyklistov

Polícia kvôli rastúcemu počtu nehôd už vopred avizovala víkendovú dopravnú akciu. Jej výsledky sú alarmujúce.

09.06.2022 20:00
policajna kontrola Foto:
debata (21)

Aj keď policajti už vopred avizovali, že počas víkendu sa uskutoční dopravná akcia a kontroly budú prísnejšie, mnohí vodiči to podcenili a správali sa ľahkomyseľne až bezohľadne. To, že vyše polovicu priestupkov tvorilo prekročenie rýchlosti, asi neprekvapí. Prekvapí skôr to, že až v 200 prípadoch jazdili bez zapnutých bezpečnostných pásov a nechýbala ani jazda na červenú cez železničné priecestie.

Výsledky akcie policajti zhrnuli na svojom facebooku a čísla sú to naozaj zaujímavé. Počas víkendu spáchalo priestupky viac ako 2 300 účastníkov cestnej premávky. Z tohto počtu sa okrem vodičov motorových vozidiel priestupkov dopustilo aj 13 motocyklistov, 31 chodcov, 30 cyklistov a dvaja kolobežkári.

Takmer 200 vodičov nepoužilo bezpečnostné pásy, viac ako 100 nemalo v poriadku technický stav vozidla. Takmer stovka vodičov telefonovala, viac ako desiatka vodičov nemala prilbu, ďalší nedali prednosť chodcom na priechode. „Zaznamenali sme aj priestupky na železničnom priecestí, vodiči prechádzali, keď svietila červená. Ani tentokrát niektorí vodiči nedokázali dodržať zákaz požitia alkoholu. Do jedného promile nafúkalo 23 (priestupok) a nad jedno promile (trestný čin) 20 vodičov. Pod vplyvom alkoholu bolo aj 52 cyklistov," uvádzajú policajti.

policia meranie rachlosti radar Čítajte viac Novela cestného zákona: Vyššie pokuty a s ‘béčkom‘ aj za volant 4-tonového auta

Vinníci v menej závažných prípadoch odišli s napomenutím, mnohí však dostali pokuty, výnimkou neboli zadržané vodičské preukazy, osvedčenia o evidencii vozidla aj tabuľky s evidenčným číslom. Ďalších majú riešiť v správnom konaní, kde im hrozia vyššie pokuty ako v blokovom konaní. Viac policajtov bolo najmä na tých miestach, kde sa koncentruje väčší počet osôb (diskotéky, bary, pohostinstvá). Dopravno-bezpečnostné opatrenia sa začali cez víkend a budú pokračovať aj v najbližšom období. Dopravná polícia pripravuje v najbližších dňoch aj ďalšie opatrenia.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pokuty #alkohol za volantom #policajná kontrola #dopravná akcia #nezapnuté pásy
Články podľa značiek