Elon Musk 'otočil': Najnovšie sa vyhráža zrušením zmluvy s Twitterom

Silné reči a najmä manipulovanie s akciovým trhom evidentne patrí medzi bežné pracovné metódy šéfa Tesly. Už bol kvôli nemu niekoľkokrát vyšetrovaný. A hrozí mu to opäť.

13.06.2022 14:00
Saturday Night Live-Elon Musk Foto: ,
Musk už niekoľkokrát získal miliónové sumy spôsobom, ktorý nemožno nazvať inak, než "špekulatívnym".
debata

Elon Musk je známy tým, že svojimi vyhláseniami ovplyvňuje neprípustným spôsobom akciový trh vo svoj prospech a prospech vlastných firiem a už bol kvôli tomu vyšetrovaný aj americkou Komisiou pre cenné papiere.

Napríklad v roku 2018 šokoval investorov a vyvolal rozruch, keď na Twitteri napísal, že stiahne firmu z burzy a následne to „kvôli negatívnej reakcii“ odvolal. Neskôr špekulatívne nakúpil obrovské množstvo bitcoinov (približne za 1,5 miliardy dolárov), čo výrazne zvýšilo ich hodnotu a o pár dní ich predal s odôvodnením „že nevedel ako neekologická táto kryptomena je“.

Zarobil na tom stovky miliónov. Nedodržal (presnejšie spoločnosť Tesla) z jeho pohľadu nevýhodnú zmluvu s vplyvnou bankou JPMorgan, ktorá ho kvôli tomu v roku 2021 zažalovala takmer o 170 miliónov dolárov. Miesto dohody sa jej na Twitteri vysmial s tým, že jej v recenzii „dá jednohviezdičkové“ hodnotenie.

Elon Musk Čítajte viac Tesla končí s bitcoinmi. Vraj kvôli životnému prostrediu

Pred pár týždňami verejne kritizoval Twitter, napísal že jeho vedenie patrí „do domova dôchodcov“, spoločnosť má na oveľa viac a on ju kúpi a postaví na nohy. Dokonca zverejnil aj svoju ponuku na jej prevzatie vo výške 44 miliárd dolárov. Ponuka nadchla významných investorov a Twitter ju trochu prekvapivo pomerne rýchlo akceptoval.

To zrejme Muska zaskočilo, pretože odvtedy sa snaží od svojej ponuky, ktorá oficiálnym zverejnením nadobudla právoplatnosť, odstúpiť a hľadá zámienky, ako tak spraviť bez toho, aby prišiel za jej nedodržanie o stovky miliónov dolárov.

Elon Musk Čítajte viac Renomovaná banka žaluje Teslu. Elon Musk sa jej vysmial

Preto najnovšie na Twitter útočí kvôli „obrovskému množstvu falošných účtov a robotov“. Twitter vraj porušuje ich dohodu, pretože mu odmieta sprístupniť bližšie informácie o spame na tejto sociálnej sieti a počte falošných účtov. Vyhlásil, že od svojej ponuky odstúpi, ak Twitter jednoznačne nepreukáže, že počet falošných účtov, respektíve robotov tvorí menej ako 5 percent jeho oficiálnych užívateľov, čo je číslo, ktoré spoločnosť oficiálne uvádza.

Musk tvrdí, bez konkrétnych dôkazov, že roboty tvoria až 20 percent užívateľov Twitteru. Vedenie Twitteru jeho vyhlásenie spochybnilo s tým, že takýto odhad nie je nijakým spôsobom možné vykonať externe tak, aby naozaj korešpondoval s realitou.

loop3 Čítajte viac Oslavujte Muska, problémy zahovorte, radí manuál!

Uvedený spor samozrejme „máva“ s akciami Twitteru, jeho vedenie však nemieni ustúpiť. Spoločnosť uviedla, že verí, že dohoda je v najlepšom záujme všetkých akcionárov a má v úmysle „uzatvoriť transakciu a presadiť dohodu o zlúčení za dohodnutú cenu a podmienky.“

Zároveň Muskovi Twitter a aj jeho veľkí akcionári pohrozili žalobami za zavádzanie a manipulovanie s akciovým trhom. Musk stále tvrdí, že spoločnosť mu odmieta sprístupniť bližšie informácie o technológiách na detekciu falošných účtov, že tie sú absolútne nedostatočné a Twitter o skutočnom počte svojich reálnych užívateľov klame, čo mu dáva možnosť od zmluvy odstúpiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #žaloba #Tesla #Elon Musk #prevzatie Twitteru #Komisia pre cenné papiere
Články podľa značiek