VW Amarok: 'Ranger' pre Európu potvrdil motor V6

VW opäť pripomína blížiacu sa premiéru druhej generácie pikapu Amarok. Vieme dátum aj to, že o 6-valcový diesel naozaj nepríde. Potvrdzuje to nová snímka.

09.06.2022 18:00
debata
Nový Amarok bude síce mať spoločné základy s... Foto: Volkswagen
VW Amarok - skice 2021 Nový Amarok bude síce mať spoločné základy s novým Fordom Ranger, dizajnovo sa ale od neho výrazne odlíši. Vidieť to na celej prednej časti pripomínajúcej SUV značky VW a dokonca na "hranatých" blatníkoch.

VW, presnejšie jeho divízia úžitkových vozidiel, nás s novým Amarokom poriadne napína. Kusé informácie vypúšťa už odvlani. A tak vieme, že Amarok bude technickým príbuzným nového Fordu Ranger, keďže oba koncerny úzko kooperujú, aj to, že identitu značky sa bude snažiť obhájiť výrazne odlišným dizajnom. Napokon predstavu o ňom sme si mohli spraviť vďaka oficiálnym skiciam exteriéru a interiéru. Amarok dostane úplne inú masku, nový nárazník, kapotu a dokonca aj blatníky s hranatejším profilom. Teraz však púšťa Volkswagen do sveta ďalšie informácie.

Aj interiér prinesie viacero rozdielov.... Foto: Volkswagen
VW Amarok - skice 2021 Aj interiér prinesie viacero rozdielov. Napríklad odlišný tvar stredovej konzoly, iný volant aj iné sedadlá. Amarok bude chcieť priniesť komfort SUV. Zvlášť vo vrcholovej verzii V6.

Nová skica zadnej časti je jasným dôkazom, že Amarok nepríde o naftový 6-valec TDI. Na výklopnom veku sa totiž nachádza symbol V6. Jeho výkon ale zatiaľ nepoznáme. Základ však vytvoria 4-valcové motory, z toho tri naftové a jeden benzínový. Na výber budú verzie s pohonom zadných kolies aj štvorkolky, vrátane permanentného pohonu oboch náprav, ktorý bude nepochybne súčasťou vrcholovej verzie. VW počíta s pracovnými modifikáciami s dvojdverovou kabínou, ale najprv dorazí na trh so štyrmi dverami a s interiérom pre piatich cestujúcich.

Zadnej časti bude dominovať obrovský nápis Amarok. Foto: Volkswagen
VW Amarok - 2022 Zadnej časti bude dominovať obrovský nápis Amarok.

V ponuke bude celkom päť úrovní výbav – od základnej Amarok cez Amarok Life, Style až po luxusné Panamericana a Aventura, orientované buď viac na štýl, alebo na schopnosti mimo asfaltu. V porovnaní s prvou generáciou narastie nový Amarok o 96 mm na konečných 5 350. Rázvor náprav sa zasa predĺži na 3 220 mm, teda o 125 mm. Skrátenie previsov zlepší nájazdové uhly. Nosnosť, čo je pre pikap kľúčový parameter, má narásť na 1 200 kg, a hmotnosť brzdeného prívesu na 3 500 kg.

VW Amarok - skice 2021 Čítajte viac VW Amarok: Bude takto vyzerať ‘prezlečený‘ Ranger?

So svetom osobných áut spojí Amarok až 30 asistenčných systémov, z toho 20, ktoré predchádzajúca generácia nemala. Novinkou budú aj svetlá Matrix LED. Premiéra novinky bude 7. júla. Napriek ambícii pokračovať v doterajšej európskej kariére sa o výrobu postará závod v juhoafrickej Pretórii, kde bude Amarok schádzať z liniek po boku Fordu Ranger. Stará generácia by ale ešte mala ostať na linkách v Argentíne. A v roku 2025 by mohla pribudnúť čisto elektrická verzia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Ford #VW #pikap #Ford Ranger #VW Amarok
Články podľa značiek