V USA idú po krku elektromobilom. Začali ich zdaňovať

Elektromobilita je v mnohých krajinách dotovaná. V niektorých amerických štátoch však už politikom došla trpezlivosť. Chcú, aby sa aj majitelia elektrických áut podieľali na financovaní údržby ciest.

09.06.2022 16:00
debata (5)
V americkej Louisiane budú musieť od budúceho... Foto: EV Charge +
Elektromobily V americkej Louisiane budú musieť od budúceho roka platiť majitelia elektromobilov akúsi dodatočnú cestnú daň. Tá má kompenzovať straty v rozpočte z výpadku z dane z uhľovodíkových palív. Práve z nej sa financuje údržba ciest.

Ak sa rozhodnete pre elektromobil, v mnohých krajinách vám štát prispeje na jeho kúpu. Budete tiež oslobodený od poplatkov za používanie ciest a diaľnic. To, samozrejme, znamená, že štát financuje elektromobilitu z rozpočtu, teda aj z daní tých, ktorí elektromobil nechcú. Majitelia konvenčných áut na benzín a naftu sa tak skladajú na ekológiu iným. Ďalšie straty pre rozpočet vznikajú tým, že elektromobilisti netankujú. Neplatia teda ani daň z uhľovodíkových palív. A keďže počet elektromobilov na cestách prudko rastie, diera v štátnej kase je čoraz citeľnejšia. Preto neprekvapia návrhy na dodatočné zdanenie elektromobilov. Najnovšie sa tak stalo v americkej Louisiane.

ADAC - ecotest elektromobilov Čítajte viac Brusel potvrdil, že elektromobily nie sú až také čisté. Čo s tým?

Tamojší zákonodarný zbor schválil návrh zákona, ktorý pripravuje pôdu na zdanenie elektromobilov. Podľa neho bude majiteľom elektromobilov účtovaný ročný poplatok vo výške 110 dolárov a majiteľom plug-in hybridov vo výške 60 dolárov za používanie ciest. Nie je to extra veľa, ale ani majitelia áut so spaľovacím motorom neplatia oveľa viac. Priemerný obyvateľ Louisiany zaplatí ročne na dani z pohonných hmôt asi 140 dolárov, 20 centov za každý natankovaný liter. Práve z týchto peňazí financuje Louisiana údržbu ciest. „Myslím si, že je spravodlivé, aby každý, kto používa naše cesty, niečo zaplatil,“ povedala republikánska poslankyňa Barbara Freiberg, predkladateľka zákona.

nabíjanie škoda enyaq Čítajte viac Nemci totálne otočili. Dotácie na elektrické autá chcú zvýšiť na 10 800 €!

Rovnaký názor má aj tamojší minister dopravy Shawn Wilson. „Týmto návrhom stanovujeme princíp platenia spravodlivého príspevku na údržbu ciest“. Louisiana má podľa neho projekty na opravu cestnej infraštruktúry vo výške 14,8 miliardy dolárov. Veľkú časť z nich však nie je z čoho financovať. Len tento rok bolo v štáte pre havarijný stav zatvorených trinásť mostov. Podľa návrhu zákona by malo 70 % príjmov z novej dane putovať na údržbu štátnych ciest a mostov, zatiaľ čo 30 % by išlo na miestne komunikácie. Podobné zdanenie elektromobilov už zaviedlo 30 amerických štátov. Takže trend je jasný. Je to tiež memento, že súčasné stimuly na podporu elektromobility nebudú večné.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #elektromobily #Louisiana
Články podľa značiek