Nemci idú po krku ropným koncernom. Palivá sú vraj drahé kvôli nim!

Nemci pripravujú tvrdý protimonopolný zákon. Ak budú rafinérie s cenami palív "špekulovať" budú ich môcť prinútiť predať celé siete "čerpačiek".

15.06.2022 14:00
nemecko Foto:
Pokles cien palív v Nemecku pod dvojeurovú hranicu bol len krátkodobý.
debata (1)

Koncom marca sa vláda nemeckého kancelára Olafa Scholza rozhodla zakročiť proti vysokým cenám palív, ktoré prekročili dvojeurovú hranicu. Nemci nešli „maďarskou cestou“ a ceny palív nezastropovali, ale dočasne, na tri mesiace, znížili daň z pohonných látok o 30 centov na benzín a 14 centov na naftu. Od tohto opatrenia si sľubovali, že ceny za liter palív sa vrátia pod dvojeurovú hranicu.

A skutočne sa tak stalo, avšak na veľmi krátky čas. Už začiatkom júna sa ceny benzínu a nafty v Nemecku aj napriek nižšej dani veľmi rýchlo vrátili nad dve eurá za liter. Nad tým sa pozastavil nemecký autoklub ADAC, ktorý vo svojej kritickej správe uviedol, že petrochemický priemysel situáciu zneužíva na zvyšovanie ziskov.

Inak povedané – zvyšuje svoju maržu a na každom litri predaného paliva zarába viac. Zníženie dane teda nefunguje, štát kvôli nemu „zbytočne“ prišiel približne o tri miliardy eur. Konštatuje to Spolkový kartelový úrad, ktorý vyhlásil, že „rozdiel medzi cenami ropy a cenami palív sa od začiatku júna prudko zvýšil“ a viní z toho rafinérie, ktoré si umelo navyšujú zisky.

tankovanie, benzín, benzínová pumba Čítajte viac Nemci kvôli vysokým cenám dočasne zlacňujú palivá a verejnú dopravu!

Tento názor zdieľa aj nemecký minister hospodárstva Robert Habeck (za stranu Zelených) , ktorý chce kvôli aktuálnej situácii pripraviť tvrdý protimonopolný zákon. Informoval o tom nemecký denník Der Tagesspiegel. Jednou z jeho dôležitých súčastí má byť napríklad aj možnosť, aby štát aj bez jednoznačných právne akceptovateľných dôkazov, že zo strany rafinérií a ropných koncernov ide o zneužívanie trhu (ktoré je prakticky nemožné získať) mohol obmedziť zisky týchto spoločností a v krajnom prípade ich dokonca prinútiť, aby predali svoje siete čerpacích staníc a v prípade veľkých koncernov, aby sa vzdali svojho vplyvu na konkrétne rafinérie.

Ide o tvrdý zákon, ktorý bude len problematicky hľadať podporu v celej nemeckej vládnej koalícií, no Habeck verí, že je priechodný a chcel by aby vstúpil do platnosti ešte v tomto roku. Spolkový minister financií Christian Lindner (FDP) mu už predbežne vyjadril svoju podporu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #drahé palivá #Robert Habeck #ceny palív v Nemecku #protimonopolný zákon #rafinérie
Články podľa značiek