Apple: Nová generácia CarPlay bude viac než len zábavou

Na akcii WWDC 2022 predstavil Apple novú generáciu platformy CarPlay. Zďaleka nejde len o aktualizáciu. Jeho funkcie sa totiž rozšíria aj na ovládanie niektorých súčastí samotného auta.

14.06.2022 12:00
debata
Nová generácia Apple CarPlay by mala z veľkej... Foto: Apple
Apple CarPlay - 2022 Nová generácia Apple CarPlay by mala z veľkej časti dokázať nahradiť samotný infotainment auta.

Apple predstavil CarPlay v roku 2014. Táto technológia umožňovala zrkadliť obrazovku smartfónu priamo na displeji infotainmentu auta. Najprv pomocou káblového pripojenia a neskôr vzduchom. Vďaka tomu bolo možné ľahko prehrávať audioobsah, alebo používať navigačný softvér z telefónu počas jazdy. Platforma sa stala taká populárna, že dnes má CarPlay prakticky každé nové auto. Od roku 2014 sa však toho veľa zmenilo, najmä v oblasti infotainmentu. Preto chce Apple využiť nové možnosti moderných multimediálnych a informačno-zábavných systémov.

Apple car Čítajte viac Apple by mal svoje auto predstaviť v roku 2025. Zrejme bude autonómne

Na akcii WWDC predstavil Apple druhú generáciu CarPlay, ktorá bude skutočnou revolúciou. Nebude sa totiž obmedzovať len na obrazovku infotainmentu. Zasiahnuť chce všetky displeje v aute, vrátane prístrojového panela. Zobrazí napríklad relevantné informácie prostredníctvom prispôsobiteľných widgetov a tém. CarPlay bude tiež môcť ovládať klimatizačný systém z aplikácie. Stane sa z neho vlastne samotným infotainmentom auta. Bližšie informácie zatiaľ Apple nezverejnil a ani to, kedy novú technológiu uvidíme v sériových autách.

Foxconn Model E Čítajte viac Foxconn: Vypáli rybník elektromobilkám najväčší výrobca elektroniky?

Nemalo by to byť ale neskôr ako v roku 2024. Nový CarPlay by mali podporovať infotainmenty automobiliek Acura, Audi, Ford, Honda, Nissan, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mercedes, Polestar, Porsche, Renault a Volvo. Predpokladá sa však, že nový CarPlay využije Apple aj vo vlastnom autonómnom aute, ktoré je zatiaľ známe ako Apple Car, vyvíjanom v rámci projektu Titan. To ale nepríde skôr ako v roku 2027 a aj tento dátum považujú viacerí experti za príliš optimistický.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zrkadlenie #infotainment #Apple. Apple CarPlay
Články podľa značiek