Microlino Pioneer: Švajčiarska mestská 'bublinka' ide do predaja!

Dvojmiestne elektrické Microlino Pioneer má dojazd až 230 kilometrov a ponúka dokonca kufor s objemom 230 litrov.

17.06.2022 18:00
Microlino Pioneer Foto:
Microlino Pioneer meria na dĺžku len 2,5 metra.
debata (1)

Microlino Pioneer rozhodne nepatrí k množstvu extravagantných konceptov, ktoré sa ráno „narodia“ vo Photoshope a večer sa už tlačia na 3D tlačiarni. Za jeho vývojom stojí švajčiarska spoločnosť Micro Mobility System a pracuje na ňom už vyše 7 rokov.

Premiérovo sa Microlino predstavilo už v roku 2016 na ženevskom autosalóne, kde okamžite vzbudilo pozornosť ako moderná elektrická reinkarnácia kultovej Isetty. Tú pripomínala aj netradičným nastupovaním, keď sa otvára celá jeho predná časť.

Microlino Pioneer
Microlino Pioneer
+8Microlino Pioneer

Keďže mikroauto vyvolalo veľkú pozornosť, jeho tvorcovia spustili systém predobjednávok. Spolu s nimi však od klientov chodilo aj množstvo pripomienok a nápadov, pričom niektoré z nich spoločnosť Micro Mobility System vyhodnotila ako mimoriadne zaujímavé. A to až natoľko, že svoje Microlino v roku 2020 zásadne prepracovala a vznikla verzia 2.0. A tá už skutočne ide do výroby, na webe spoločnosti je už plne funkčný konfigurátor, objednávkový systém a známe sú aj ceny.

Z hľadiska rozmerov je toto dvojmiestne autíčko naozaj miniatúrne. Na dĺžku má len 2 519 mm, na šírku 1 473 mm a na výšku 1 501 mm. Jeho hmotnosť sa pohybuje – v závislosti od veľkosti batérie – od 497 po 535 kg. Na výber totiž po spustení sériovej výroby budú tri batérie s kapacitou 6,0, 10,5 alebo 14 kWh. Vzhľadom na svoje ultrakompaktné rozmery ponúka toto auto až prekvapivo veľký priestor na batožinu s objemom 230 litrov.

Motor má výkon 12,5 kW, maximálny krútiaci moment 89 Nm a maximálka auta je 90 km/h. Keďže stovku „nevytiahne“, jeho tvorcovia uvádzajú zrýchlenie z nuly na 50 km/h, čo mu trvá rovných 5 sekúnd.

S najmenšou batériou bude mať Pioneer dojazd 95 km, so strednou 175 km a s najväčšou až 230 km. Nabíjací výkon je pri najmenšej batérii 1,35 kW, pri zvyšných dvoch 2,6 kW. To značí, že najmenšiu nabijete za štyri hodiny, strednú za tri hodiny a najväčšiu tiež za 4 hodiny.

7390584 Čítajte viac Citroën Ami Buggy Concept: Mestské ‘mikroautoʼ vystrojili do terénu. Vyzerá odvážne

Už onedlho poputuje z talianskej fabriky k svojim budúcim majiteľom prvých 999 kusov tohto modelu s batériou s kapacitou 10,5 kWh, každý bude číslovaný, bude mať extra výbavu vrátane strešného okna, vyberateľných bluetooth reproduktorov a elektrickej kolobežky v kufri. Cena tejto limitovanej série je stanovená na 20 990 švajči­arskych frankov, čo je v prepočte približne 20 200 eur.

Ďalšia limitovaná séria sa dostane k zákazníkom koncom tohto roku a tretia začiatkom toho budúceho. Potom by už mala nabehnúť štandardná sériová výroba. Keď sa začne samotná výroba, cena základnej verzie bude začínať od 14 990 švajči­arskych frankov, čo je necelých 14 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #mestské auto #elektromobilita #mini auto #Microlino Pioneer #Micro Mobilty System
Články podľa značiek